L'extècnic de la CIA Edward Snowden ha recorregut a un petit país centreamericà, Nicaragua, per trencar el seu exili moscovita que es perllonga ja durant 15 dies i que amenaça d'afectar les relacions entre Rússia i els Estats Units. L'ambaixada de Nicaragua a Moscou va confirmar ahir que havia rebut la sol·licitud d'asil polític de Snowden, a qui va oferir refugi el president nicaragüenc, Daniel Ortega. "Sí, l'hem rebut" (la sol·licitud), va assenyalar a l'agència oficial RIA-Nóvosti una portaveu de la legació de Nicaragua, un dels tres països que, juntament amb Veneçuela i Bolívia, s'havia mostrat disposats a acollir el fugitiu nord-americà.

Per la resta, els diplomàtics del país centreamericà destacats a la capital russa van preferir mantenir un rigorós silenci sobre aquest cas. Ortega va confirmar el passat 5 de juliol la recepció de la petició d'asil de Snowden i va afegir que "amb gust" concediria asil al jove reclamat per la Justícia nord-americana, "si les circumstàncies ho permeten". El líder sandinista va fer aquest anunci hores després que el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, oferís "asil humanitari" a Snowden després de tornar d'una visita de dos dies a la capital russa. Segons van informar el cap de setmana mitjans nicaragüencs, Snowden va remetre una carta en espanyol a l'ambaixada a Moscou davant el risc que sigui jutjat "després de fer públiques les greus violacions de la Constitució i d'alguns tractats de Nacions Unides pel govern dels EUA".

La carta

"Donades les actuals circumstàncies, no sembla possible que hagi de rebre un judici just o un tractament apropiat abans del meu procés, i hi ha la possibilitat que sigui condemnat a cadena perpètua o fins i tot a mort", subratlla la carta. El president de Bolívia, Evo Morales, també s'ha ofert a acollir Snowden després de l'escàndol diplomàtic en què es va veure embolicat en Europa a causa de les sospites que el seu avió presidencial traslladava a l'exanalista de la CIA de Moscou a La Paz. Mentrestant, Moscou sembla impacient per desfer-se del jove.