Osama bin Laden va arribar a vestir un barret vaquer per evitar ser detectat per càmeres aèries i va viatjar pel nord del Pakistan completament afaitat, segons revela l'informe d'una comissió oficial pakistanesa filtrat en les últimes hores. La investigació critica durament les institucions del Pakistan i reafirma la imatge del líder d'Al-Qaeda obsessionat per la seva seguretat, des de la seva arribada al Pakistan el 2002 procedent de l'Afganistan fins a la seva mort el 2011 a la ciutat d'Abbottabad. Les portades dels principals diaris pakistanesos feien ahir ampli ressò de l'assumpte, encara que les autoritats mantenen silenci de moment.

El document, obtingut íntegrament per la cadena qatariana Al-Jazira, reflecteix detalls íntims de Bin Laden com que menjava "poma i xocolata quan se sentia mandrós" o que seguia estrictament preceptes de la tradició islàmica més conservadora.

Així, el terrorista saudita obligava les seves esposes a cobrir-se fins i tot quan apareixia un home a la televisió o va fer que les seves filles comencessin a portar vel amb tot just tres anys d'edat.

El testimoni de les dones supervivents de l'operatiu dels EUA -les tres esposes del saudita i una d'un dels seus guàrdies- apunta que en diversos dels seus desplaçaments pel nord del Pakistan Bin Laden lluïa la cara afaitada per no ser associat a la seva llarga barba.

De l'informe es desprèn que l'obsessió del terrorista saudita per evitar ser detectat va augmentar després de l'arrest a Rawalpindi, prop d'Islamabad, del dirigent pakistanès d'Al-Qaida Jalid Sheikh Mohammad, considerat un dels cervells dels atacs de l'11-S i amb qui Bin Laden va compartir amagatall alguns mesos. Segons el relat de Maryam, la dona d'un dels dos germans que actuaven com a missatgers i guàrdies pretorians de Bin Laden, aquest arrest en 2003 va portar al llavors home més buscat del món a suspendre qualsevol contacte cara a cara amb membres d'Al-Qaida.

Una filla de Maryam va poder, malgrat totes les precaucions, identificar el misteriós inquilí del tercer pis de l'immoble d'Abbottabad després de veure'l un dia a les escales de la casa i reconèixer el seu rostre en una imatge televisiva poc després. L'episodi va enervar tant Bin Laden com als seus escortes i va suposar la suspensió dels contactes entre les famílies del cap d'Al-Qaida, que vivia amb esposes, fills i néts, i les dels seus guardaespatlles.