La confusió envolta la possibilitat que l'extècnic de la CIA Edward Snowden hagi triat Veneçuela com a destí per posar fi a més de dues setmanes d'exili en un aeroport de la capital russa. El cap del comitè d'Exteriors de la Duma o cambra de diputats de Rússia, Alexéi Pushkov, va assegurar a la xarxa social Twitter, citant al programa de televisió "Vesti 24", que el jove nord-americà hauria acceptat la proposta de "asil humanitari" veneçolana. "Com era d'esperar, Snowden ha acceptat la proposta de Maduro d'asil polític. Pel que sembla, aquesta és l'opció que li va semblar més segura", va assenyalar Pushkov al seu compte de Twitter. Aquest twit va desaparèixer poc després del seu compte, però uns minuts més tard Pushkov en va penjar un altre en què va explicar d'on havia obtingut aquesta informació.

"Com va informar Vesti 24 basant-se en Maduro, Snowden ha acceptat la seva proposta d'asil. Si això és així, perquè la va considerar la variant més segura", deia el missatge, que no va rebre confirmació oficial. Pushkov, que va qualificar Snowden de defensor dels drets humans, ha estat gairebé l'únic alt càrrec del Govern rus que s'ha pronunciat en els últims dies sobre el possible destí del jove nord-americà. Maduro, que ha cridat al món a protegir l'extècnic de la CIA, va assegurar dillunsa la nit haver rebut la petició d'asil de Snowden. Ara, ha afegit, Snowden "haurà de decidir quan vola per aquí".

Veneçuela i Nicaragua són els únics països que han confirmat en les últimes hores haver rebut sol·licituds d'asil del fugitiu nord-americà i que a més estan disposats a formalitzar-les, independentment de les pressions dels Estats Units.

Tanmateix, l'ambaixada veneçolana a Moscou manté un rigorós silenci sobre possibles contactes per a la concessió a Snowden del document de viatge o salconduit corresponent. El líder nicaragüenc, Daniel Ortega, també va avançar que li concediria "amb gust" l'asil, encara que va matisar que "si les circumstàncies ho permeten". Per la seva banda, el president bolivià, Evo Morales, va assegurar no tenir por de les possibles represàlies dels EUA i va oferir refugi al jove nord-americà després de l'escàndol diplomàtic de la passada setmana amb el seu avió presidencial a Europa.

Advertència dels EUA

Mentrestant, la Casa Blanca va advertir que a Snowden no se li havia de permetre viatjar a un altre país que no fos EUA, en resposta a les ofertes d'asil dels països llatinoamericans. EUA segueix en contacte pels canals diplomàtics apropiats amb tots els països que poden ser "trànsit o la destinació final" de Snowden, va indicar en la roda de premsa el portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney.

Snowden, que va destapar una trama d'espionatge massiu de les comunicacions telefòniques i per internet, "està acusat d'un delicte i no se li ha de permetre cap viatge internacional que no sigui altre que el de la seva tornada als EUA", va apuntar el portaveu del president Barack Obama. Carney va insistir que el cas contra Snowden per espionatge "és sòlid" i, per tant, "ha de tornar als EUA". Per això, la incògnita rau ara en com Snowden pot abandonar el seu exili a la zona de trànsit de Sheremétievo, donades les pressions que exerceix Washington sobre la comunitat internacional.

Davant d'aquest context, alguns analistes han suggerit la possibilitat que, en comptes de la lògica ruta atlàntica amb escala a Cuba, Snowden i el país que li doni l'asil optin perquè travessi Sibèria i l'Oceà Pacífic fins a arribar a Caracas, eludint d'aquesta manera sobrevolar territori dels aliats de Washington.