L'economista liberal Hazem al Beblaui és l'home elegit pel president interí d'Egipte, Adli Mansur, per dirigir el govern durant el període de transició, que l'Exèrcit va comminar a tots els egipcis a respectar.

El nomenament de Beblaui, que ara haurà d'elegir als seus ministres, arriba després de diversos intents fallits pel rebuig de la principal formació salafista, Al Nur.

Un dels candidats vetats, el premi Nobel de la Pau Mohammad al Baradei, serà finalment vicepresident per a Afers Estrangers, segons un decret emès per la Presidència.

Beblaui, de 76 anys, ja va ser viceprimer ministre i titular de Finances durant quatre mesos el 2011, encara que va dimitir després de la massacre de 26 manifestants cristians enfront de la radiotelevisió estatal l'octubre d'aquell any.

En aquesta ocasió, el perfil menys significat i polèmic de Beblaui sembla haver convençut als salafistes, segons va explicar un dels seus més alts càrrecs, el secretari general d'Al Nur a Alexandria, Tarek Hassan. Els salafistes exigien que el primer ministre fos "un tecnòcrata, neutral, que conegui bé l'administració egípcia i els seus problemes", condicions que, al seu entendre, compleix Beblaui a l'haver estat ministre i conèixer la realitat del govern del país.

Malgrat el nomenament d'un primer ministre, la declaració constitucional promulgada ahir per Mansur, que delimita el full de ruta per a la transició, va rebre el rebuig de bona part dels grups polítics, amb els Germans Musulmans al capdevant. A l'altre extrem de l'espectre polític, el moviment juvenil Tamarrud, que va inspirar les protestes contra el deposat Mohammad Mursi, va criticar el text per no haver estat consultats.