La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat la fase de prealerta del pla INUNCAT per tempestes similars a les que van descarregar aquest dimecres des d'avui i durant tot el cap de setmana. Les precipitacions poden ser intenses, amb més de 20 mm en mitja hora, des d'aquest divendres a la tarda i anar acompanyades de calamarsa al Pirineu, Prepirineu, prelitoral nord, comarques gironines i Terres de l'Ebre. El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha assenyalat a l'ACN que cal estar atents a la informació viària, anar amb molta precaució en les activitats a l'exterior i estar atents a les rieres encara que estiguin seques, ja que poden créixer de forma sobtada.

Tant dissabte com diumenge, al matí dominarà el sol en general amb algunes restes de núvols, segons la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Ara bé, a partir de migdia, creixeran les nuvolades i s'activaran els xàfecs, que afectaran especialment el Pirineu, el Prepirineu i el quadrant nord-est, amb un notable aparell elèctric.

Les tempestes, però, també poden afectar el prelitoral nord i les Terres de l'Ebre. L'episodi més intens de pluges s'espera que sigui el de dissabte a la tarda.

Tempestes com les de dimecres

El subdirector general de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha comparat la intensitat de les tempestes que hi poden haver aquest cap de setmana amb les que van descarregar dimecres d'aquesta setmana, segons es desprèn de l'avís de l'SMC.

Delgado ha recomanat que es vagi molt alerta en les activitats a l'exterior i que, en cas de tempesta, es busqui refugi als punts elevats per evitar el risc que comporta la crescuda dels rius. En aquest sentit, des de Protecció Civil assenyalen que "cal esperar que passi la tempesta perquè en principi són d'evolució ràpida".

Una altra de les recomanacions que fa Protecció Civil és netejar bé les segones residències, on hi poden haver terrasses i embornals plens de fulles i altres tipus de brutícia que poden embussar les canonades i provocar inundacions.