L'extècnic de la CIA Edward Snowden, atrapat en un aeroport de Moscou des de fa gairebé tres setmanes, va anunciar que demanarà asil polític a Rússia, posant aquest país en una difícil situació poc abans d'una cimera entre els presidents Vladímir Putin i Barack Obama. Snowden va trencar el silenci que mantenia des que va aterrar a Moscou el 23 de juny en una reunió convocada a l'aeroport de Sheremétievo amb representants d'organitzacions de drets humans internacionals.

El jove nord-americà, al qual Washington va anul·lar el passaport per haver filtrat una trama d'espionatge massiu de comunicacions, es va comprometre a no danyar els interessos del seu país, la principal condició imposada per Moscou per donar-li refugi, segons van explicar diversos dels assistents a l'encontre.

Snowden "ha anunciat que coneix aquesta condició i que li ha resultat fàcil acceptar-la. No té intenció de causar dany als EUA perquè és un patriota del seu país", va assegurar el diputat i politòleg rus Viacheslav Níkonov. Però va matisar que el fugitiu considera que les seves filtracions sobre la trama d'espionatge van ser un acte patriòtic i no perjudiquen els interessos del seu país.

Paral·lelament, va explicar que Snowden no va precisar si la seva intenció és sol·licitar "asil polític temporal o permanent" després que una altra activista avancés que el jove nord-americà vol quedar-se a Rússia temporalment, "fins que pugui volar a Amèrica Llatina".

El diputat va afirmar al més d'un centenar de periodistes que s'amuntegaven a l'aeroport que la conversa amb Snowden "es va veure interrompuda moltes vegades pels anuncis dels altaveus". "Snowden va dir que això ho portava sentint ja gairebé tres setmanes. Si no hagués estat a l'aeroport tot aquest temps, seria molt bon actor", va destacar Níkonov, en al·lusió a les conjectures que l'extècnic hauria sortit de la zona de trànsit.

Per part seva, el president de la Duma o cambra de diputats, Serguei Narishkin, es va pronunciar a favor de concedir asil a Snowden, ja que no va descartar que en cas d'extradició als EUA el jove sigui condemnat a la pena de mort. "Considero que és un defensor dels drets humans que advoca pels drets de milions i milions de persones a tot el món", va dir.