Els serveis secrets alemanys coneixien des de feia anys la capacitat dels seus homòlegs nord-americans per interceptar comunicacions a tot el món i van recórrer a ells en repetides ocasions, segons el rotatiu Bild. La revelació, que cita fonts del govern dels EUA, contradiu les declaracions de l'Executiu alemany fins ara, que havia negat conèixer el programa PRISM nord-americà denunciat públicament per l'extècnic de la CIA Edward Snowden.

En concret, el diari indica que els serveis secrets del seu país, el BND, van sol·licitar ajuda a l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) nord-americana quan ciutadans alemanys eren segrestats a l'Afganistan i Iemen, entre d'altres llocs. Amb aquestes sol·licituds als col·legues nord-americans, el BND aconseguia les metadades de les darreres telefonades i els últims correus electrònics dels segrestats, fet que ajudava a localitzar-los.

El govern alemany va qualificar de "normal" el fet dels seus serveis secrets cooperin "puntualment" amb els dels EUA, per damunt de l'allau de crítiques de l'oposició per la presumpta connivència amb el programa d'espionatge massiu PRISM. Aquest tipus de cooperació és l'"habitual" des de fa dècades entre països aliats, va afirmar el portaveu del govern, Steffen Seibert. Pel que fa al presumpte espionatge massiu per part dels EUA a institucions de la UE, ciutadans o governs, el portaveu va afirmar que aquest aspecte està subjecte encara a un "anàlisi en profunditat", fet que implicarà un procés llarg d'avaluació.

Per part seva, el president de Rússia, Vladímir Putin, va acusar els Estats Units de mantenir bloquejat en territori rus Edward Snowden. "Ells mateixos han acovardit la resta de països. Ningú el vol acollir. D'aquesta forma ells mateixos l'han bloquejat al nostre territori", va afirmar Putin.

El president rus, qui va tractar aquest incident divendres passat en una conversa telefònica amb el president dels Estats Units, Barack Obama, va afegir que "ens han donat aquest regal per Nadal". Durant un encontre amb estudiants a la regió de Leningrad, el cap del Kremlin va reconèixer que aquest cas "està confús".