L'extresorer del PP Luis Bárcenas va afirmar davant del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz que va donar diners de la caixa B del PP a l'exministre de Defensa Federico Trillo per pagar la defensa dels militars acusats en l'accident del Yak-42 el 2003. Bárcenas va declarar dilluns durant unes cinc hores davant del jutge del cas Gürtel i, segons fonts jurídiques, va explicar que diversos milers d'euros de la caixa B es van destinar a pagar als advocats dels comandaments jutjats per l'accident de l'avió, que es va estavellar el 2003 a Trebisonda (Turquia), en un accident que va causar la mort de 61 militars i un guàrdia civil espanyols.

L'extresorer va assegurar així mateix que els pagaments que apareixen en els papers manuscrits a nom de "Federico" o "Federico Trillo" es corresponen a sobresous que se li van pagar de la caixa B per compensar la seva pèrdua de poder adquisitiu quan va passar de ser president del Congrés a ministre de Defensa. Va indicar que l'extresorer Lapuerta es va negar a que se li abonesssin aquests diners a Trillo i que per això els pagaments els feia en persona Bárcenas al ministre.

En la seva declaració, l'extresorer del PP també va assegurar que el partit va pagar la seva pròpia defensa fins el desembre de 2012, en la qual es va gastar diversos centenars de milers d'euros. Pel que fa als donatius d'empresaris al PP continguts en els manuscrits, va explicar que molts dels donants contactaven abans amb el president o el secretari general del partit per després lliurar els diners a Bárcenas o a l'extresorer Alvaro Lapuerta a la seu del PP al carrer Gènova.

Peticions de destitució

Per part seva, familiars de les víctimes del Yak-42 van demanar la destitució "immediata" de Trillo, ara ambaixador a Londres. En sengles comunicats, dues associacions de familiars van expressar la seva "indignació, vergonya i repugnància" després de conèixer que el PP va finançar amb diners B la defensa lletrada dels deu imputats pel Yak-42, portada per tres advocats: Joaquín Rodríguez-Miguel, Ramiro Guardiola Flores i Alfonso Serrano Gómez.

Per altra banda, l'empresari de l'espectacle José Luis Moreno va donar entre 1999 i 2003 uns 60.000 euros al PP que es van incloure en la comptabilitat B, segons va declarar l'extresorer del partit. Bárcenas va assegurar al jutge que la desena d'anotacions per 1 milió de pessetes i 6.000 euros a nom de "Moreno" i de "José Luis Moreno" que apareixen als manuscrits que va aportar a Ruz amb una suposada caixa B en el partit es corresponen a donacions del productor.

Moreno va estar imputat el 2011 en el cas Palma Arena, però el jutge José Castro va arxivar la seva imputació per falta de proves en la investigació sobre un suposat suborn del productor a l'expresident balear Jaume Matas.