La Policia Nacional ha detingut cinc persones per "alteració greu de l'ordre públic" a la plaça de l'Ajuntament de Pamplona el passat 6 de juliol, en els moments previs al llançament del txupinazo dels Sanfermines. La Delegació del Govern a Navarra va informar que aquests arrestos no estan relacionats amb la gran ikurriña despenjada davant de la façana de l'Ajuntament, que va provocar un retard de gairebé vint minuts en el llançament del txupinazo.

Els detinguts, tots ells homes nascuts a Pamplona, responen a les inicials E.G.V., nascut el 1989; J.K.L.M, nascut el 1995; E.P.L.S, de 1989, qui va ser detingut per la Policia Municipal el 2011 per reclamació judicial; i E.E.B, nascut el 1985. El cinquè és A.S.A, nascut el 1984, qui va ser detingut per la Policia Foral el 2007 per apologia del terrorisme; el 2010, a Roma, per pertinença a banda armada; el 2012, a Madrid, per terrorisme; i el 2012 per la policia Municipal de Pamplona, per un delicte de desordres públics i lesions.

Segons la Delegació del Govern, aquests arrestos són conseqüència dels fets ocorreguts el 6 de juliol, en concentrar-se al carrer Chapitela diverses persones portant ikurriñes i banderes de grans dimensions, prohibides per la seva gran mida i pel perill que això suposa donat el gran volum de gent que es concentrava en aquell moment a la plaça.

El grup es va dirigir a la plaça i va ser interceptat pel filtre policial, produint-se greus disturbis en el transcurs dels quals tres policies municipals van resultar ferits, un d'ells de gravetat per l'impacte d'una ampolla de vidre. Tot i el cordó policial, diversos van aconseguir accedir i col·locar-se en una zona cèntrica de la plaça, fent-se un forat, després d'agredir diverses persones.