Una acusació del cas Bárcenas va demanar al jutge Pablo Ruz que citi com a testimonis el president del Govern, Mariano Rajoy, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i els seus antecessors en aquest càrrec Javier Arenas i Francisco Álvarez Cascos. L'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (Adade) va presentar un escrit al jutge de l'Audiència Nacional en el qual demana a més la citació com a testimonis de l'exvicepresident del Govern Rodrigo Rato i l'exministre Jaime Mayor Oreja.

Aquestes peticions s'han produït després de la declaració dilluns passat de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, a la presó des del 27 de juny, qui va afirmar al jutge que es van pagar 90.000 euros de la caixa B del PP a Rajoy i Cospedal els anys 2009 i 2010. Segons els manuscrits de Bárcenas sobre una suposada comptabilitat B al PP, l'autenticitat dels quals va reconèixer l'extresorer dilluns passat, les sis persones la declaració de les quals demana Adade haurien cobrat sobresous en metàl·lic procedents de donatius d'empresaris.

Per altra banda, la Fiscalia Anticorrupció va avalar la presó incondicional per a Bárcenas dictada pel jutge del cas Gürtel a l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, que està pendent de la celebració d'una vista de recurs, tal com van sol·licitar els seus anteriors advocats. Les fiscals del cas han impugnat el recurs presentat per la defensa de Bárcenas a la presó, que haurà de resoldre en apel·lació la secció quarta de l'Audiència Nacional.

Dubtes sobre la moció

En un altre ordre de coses, el Partit Popular no ha esvaït la incògnita sobre si el president del Govern accedirà a comparèixer al Congrés per donar explicacions pel cas Bárcenas i evitar així que se celebri la moció de censura amb la qual amenaça el PSOE. Ningú en el partit del Govern va voler confirmar si es produirà o no l'esmentada compareixença, encara que de moment els populars van assegurar que mantenen la mateixa posició que han tingut fins ara, rebutjar que el cap de l'Executiu parli de les últimes revelacions de l'extresorer.

En aquest sentit, la portaveu del PSOE al Congrés, Soraya Rodríguez, va deixar clar que la moció de censura anunciada pels socialistes només s'evitarà amb la compareixença parlamentària de Rajoy, el "silenci còmplice" del qual, va dir, està danyant la imatge del país. Rodríguez va destacar que la compareixença de Rajoy és "ineludible" davant el "clamor" de tota la societat i la unanimitat dels grups parlamentaris per sol·licitar explicacions sobre el cas Bárcenas.

Finalment, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va assegurar que espera que el Govern "sigui capaç d'evitar la moció de censura" que presentarà el PSOE si Rajoy no compareix al parlament per parlar del cas.