El Partit Popular va indicar que està explorant les possibilitats parlamentàries perquè Mariano Rajoy acudeixi al Congrés a donar explicacions sobre el cas Bárcenas, sempre a l'espera de la decisió que prengui, en última instància, el cap de l'Executiu. Fonts de la direcció del PP van reconèixer que s'estan buscant fórmules per fer efectiva la compareixença, que evitaria així la moció de censura amb la qual amenaça el PSOE. Una de les possibilitats seria que el grup parlamentari popular demani la celebració d'un ple extraordinari en el qual comparegui el cap de l'Executiu i l'altra que el propi Rajoy ho sol·liciti.

En aquest sentit, el clamor unànime de l'oposició perquè el president del Govern comparegui pel cas Bárcenas ha tornat a creuar-se en la ponència de la Llei de Transparència, que va acordar tornar a reunir-se el 25 de juliol, un dia després que la Diputació Permanent decideixi si Rajoy acudeix al Congrés.

Per part seva, el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va acusar el PP de fer de la seva majoria absoluta en les Corts Generals "un exercici permanent d'absolutisme" amb el qual té bloquejada la democràcia i segrestat el Parlament. "El que hi ha ara és un bloqueig de la democràcia, un segrest del Parlament".

Finalment, el líder del PSOE de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, va afirmar que, després de conèixer-se que el rebut de 200.000 euros que va lliurar Luis Bárcenas al jutge Ruz no està registrat en la comptabilitat oficial del PP, "Cospedal està tardant a presentar la seva dimissió per decència política".