Sanitat aprovarà dimarts amb les comunitats autònomes a la reu?nió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut que ni lesbianes ni dones soles tinguin dret als tractaments gratuïts de reproducció assistida. El document que es vol aprovar estableix com a requisits ser parella integrada per dona menor de 40 anys i home menor de 50 i tenir un problema d'infertilitat. Davant la polèmica sorgida, Sanitat va matisar que la proposta s'"està acabant d'elaborar" i que l'únic criteri serà mèdic: l'esterilitat.

Parelles formades per una dona menor de 40 anys i home de ?menys de 55, sense cap fill comú previ i que comptin amb un diag?nòstic d'esterilitat després d'haver realitzat el corresponent estudi. Aquests són els criteris d'inclusió per poder accedir a un tractament públic de fertilitat. Amb aquesta claredat es recullen en el document elaborat per Sanitat que s'aprovarà dimarts que ve al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

Així, el ministeri que dirigeix Ana Mato ha decidit excloure les dones soles i les lesbianes de l'accés gratuït a les tècniques de reproducció assistida. També queden excloses les parelles que s'hagin sotmès a l'esterilització voluntària, lligament de trompes o vasectomia. Finalment, el Ministeri de Sanitat ha suprimit del document un punt molt polèmic i que sí es recollia inicialment en el text: es pretenia tenir en compte la situació psicosocial o problemes de conducta de la parella com un altre dels criteris d'exclusió dels tractaments.

Com a resposta, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va assegurar que suprimir el finançament públic dels tractaments de fertilitat de lesbianes i dones soles no té justificació per la crisi econòmica i té el seu origen en raons purament ideològiques. "És realment tan car?", es va preguntar Rubalcaba, que va criticar que el Govern utilitzi l'excusa de la crisi per suprimir aquest dret quan es tracta d'una decisió de "pura ideologia".

Per part seva, la consellera andalusa de Salut, María Jesús Montero, va assegurar que suprimir el finançament públic dels tractaments de fertilitat de lesbianes i dones soles "trenca" el criteri de la "igualtat d'oportunitats" i seria una decisió en la qual "pesen, a més, els motius ideològics". "No són capaços de tenir un concepte de la salut modern, avançat, com la pròpia Organització Mundial de la Salut", va assenyalar la consellera.