Milers de persones van sortir dissabte al carrer en cent ciutats dels EUA per reclamar justícia en el cas de la mort de l'adolescent negre Trayvon Martin, un dia després que el president, Barack Obama, revifés el debat racial que envolta el succés amb un emotiu discurs.

Congregats davant l'edifici federal dels jutjats de cada localitat, els manifestants van instar el Departament de Justícia dels EUA a reprendre l'acusació contra el vigilant George Zimmerman, absolt fa una setmana dels càrrecs per l'assassinat de Martin el febrer de 2012.

"Avui som aquí pel meu fill. Demà pot ser el de vostès", va dir la mare de Trayvon, Sybrina Fulton, durant la manifestació a Nova York, a la qual van acudir els cantants Beyoncé i Jay-Z. En termes similars es va expressar el pare del jove mort, Tracy Martin, des de la concentració a Miami. "La nostra missió és assegurar-nos que això no li passa als seus fills", va assenyalar davant el mig miler d'assistents a aquesta protesta.

L'onada de manifestacions, anomenada "Justícia per Trayvon" i organitzada per la Xarxa Nacional d'Acció, aprofita la investigació recent oberta sobre el cas al Departament de Justícia per urgir les autoritats a presentar càrrecs per violació de drets civils contra Zimmerman. També van instar a revisar les lleis conegudes com "Stand your ground", vigents a Florida i una altra vintena d'estats, i que exoneren de culpa a la persona que, sota atac i sentint-se en perill de mort, utilitza força letal contra el seu atacant, com assegura Zimmerman que va fer.

"No podem permetre que es digui que això és legal. Que un home mati a un nen que anava a casa. No pot continuar així. Estem al 2013. No als anys cinquanta", va dir a Miami Jenny Monis, que afirmava ser-hi perquè el seu fill "s'assembla a Trayvon Martin".

Obama també va criticar aquestes lleis en un discurs molt personal amb el qual es va ficar de ple en el rerefons racial del cas, va compartir les seves pròpies experiències amb el racisme i va assegurar que Martin "podria haver estat" ell "fa 35 anys". Els manifestants van instar el mandatari a traduir aquesta retòrica en una nova acusació contra Zimmerman.

L'acusat, que s'enfrontava a cadena perpètua abans de ser absolt, manté que va disparar en defensa pròpia contra Martin, que tornava de nit a la casa de la parella del seu pare i caminava per una urbanització de Sanford (Florida) amb la caputxa de la dessuadora posada, la qual cosa va despertar les sospites del vigilant.