El ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, afirma que el lideratge de Mariano Rajoy al Partit Popular és "ferm i inqüestionable" i "no està en qüestió" pel cas Bárcenas.

A través d'una entrevista publicada ahir a La Razón, Gallardón assegurava que la seva carrera política "s'esgotarà el dia que Rajoy abandoni la política" o decideixi el seu relleu en el Consell de Ministres, i que no hi ha "cap expectativa" de succeir-lo en cap de les seves responsabilitats.

El ministre, que creu "fermament en la intregritat del Partit Popular", apuntava que pensar que ell pot "interferir" en el cas Bárcenas "és no creure en l'Estat de Dret". A més, a l'entrevista també remarcava que el jutge és el responsable de les decisions finals que afecten l'extresorer del PP i els fiscals actuen conforme al dret i no en interès d'un partit.

Segons la seva opinió, Bárcenas, pel fet d'haver format part del mateix partit, hauria pensat que el president Rajoy "posaria les institucions públiques al seu servei, i no, com ha quedat demostrat, al servei de l'interès general".

Una compareixença incògnita

La possibilitat que Rajoy comparegui al Congrés pel cas Bárcenas, com ha reclamat l'oposició, i desactivi així la moció de censura anunciada pel PSOE segueix en ?l'ai?re, a l'espera del que decideixi aquest dimecres la Diputació Permanent de la Cambra Baixa.

Això és l'única cosa que sembla clara després del que va dir el passat divendres la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que va confirmar que serien els grups a la Diputació Permanent els que decidirien si Rajoy compareix o no. Això significa que la decisió depèn de la majoria parlamentària del Partit Popular.

Fins al moment, el PP ha rebutjat, una per una, totes les peticions de l'oposició perquè Rajoy doni explicacions sobre el cas Bárcenas, tot i que la moció de censura anunciada pel PSOE si finalment el president no va al Congrés ha canviat l'escenari.

El que sí que hi haurà abans de dimecres és una compareixença de Rajoy davant la premsa. Serà avui mateix, després de la reunió que mantindrà al palau de la Moncloa amb el primer ministre romanès.

Queda pendent, també, l'habitual roda de premsa del cap de l'Executiu espanyol per fer balanç del curs polític, però com indicava dissabte passat el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, Rajoy "compareixerà quan ho consideri oportú i de la forma que cregui oportuna per tal de dirigir-se a la nació i tranquil·litzar l'opinió pública".

No obstant això, segons el PSOE, només una compareixença del president en un ple extraordinari del Congrés serviria perquè la moció de censura es quedés en res, perquè tampoc els val una sessió de control en què Rajoy es sotmeti, simplement, a les tres preguntes que li fa l'oposició.