Clergues islàmics i líders tribals de la província de Khyber Pakhtunkhwa, al nord-oest del Pakistan, han prohibit a les dones anar a comprar als mercats sense anar acompanyades per un familiar home. Així ho avançava ahir el diari El Mundo i apuntava que aquestes autoritats justifiquen la mesura dient que les dones, si van soles a comprar, "propaguen vulgaritat i dificulten el dejuni als homes en Ramadà". Així s'expressava Maulana Mirza Qeem a l'agència de notícies AFP, segons recull el diari.

Incomplir aquesta nova norma implica, des d'ahir, que les dones siguin lliurades a la policia. D'altra banda, s'ha demanat a tots els comerciants que col·laborin i que no venguin res a les dones que vagin sense un home de la seva família. No obstant això, la mesura no ha agradat als comerciants, ja que creuen que pot fer minvar la seva clientela i crear una mala reputació per a la província.

El que de moment no ha quedat clar és si aquesta mesura deixarà de ser efectiva quan acabi el dejuni.

El context de la zona, una de les més conservadores del país, explica en bona part el seu caràcter de la mesura implantada. A la província de Khyber Pakhtunkhwa la majoria de la població és d'ètnia paixtu(la mateixa que la dels talibans). Malgrat que a algunes zones del Pakistan les dones ni tan sols es cobreixen els cabells, allà les dones estan obligades a anar tapades de cap a peus. La mesura presa recorda a una de les imposades pels talibans quan van controlar bona part de l'Afganistan a finals dels anys noranta. Aleshores van prohibir a les dones sortir de casa si no anaven acompanyades d'un home de seva família.