El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat finalment que compareixerà al Congrés dels Diputats a finals d'aquest mes o a principis d'agost per l'afer Bárcenas, el suposat finançament irregular del PP i els sobresous que -segons l'extresorer- haurien cobrat tan ell com membres de la cúpula del partit. Rajoy ho fa a petició pròpia per debatre la situació política en general, una formula que desactiva les peticions de compareixença que havien presentat tots els grups de l'oposició, que li permet ampliar el debat als ERO del PSOE a Andalusia, i que resta contingut a la Diputació Permanent de dimecres. La Mesa del Congrés aprovarà la data aquest dimecres al matí.

Rajoy ha fet l'anunci en resposta a les preguntes dels periodistes a la roda de premsa posterior a la reunió que ha mantingut amb el primer ministre de Romania, Victor Ponta, després d'una setmana en què els membres del seu govern i la cúpula del PP ha defensat a capa i espasa la capacitat del president de decidir ell mateix si compareix o no, i fer-ho "quan convingui als interessos generals" i en cap cas "convocat des de Soto del Real".

La formula de la petició pròpia evita que els populars quedin retratats a la Diputació Permanent del pròxim 24 de juliol, en què es debatran les peticions de compareixença que han presentat tots els grups de l'oposició, i desactiva també l'amenaça de moció de censura que el PSOE havia anunciat en el cas que el govern espanyol i el grup que li dona suport es negués per vuitena vegada consecutiva a permetre que Rajoy donés explicacions al Congrés.

Rajoy podrà ampliar d'aquesta manera el contingut del debat, que quedarà englobat en les mesures que cal adoptar per combatre la corrupció política, de manera que també s'hi podran abordar els casos de suposada corrupció del PSOE amb els EROs a Andalusia.

A més, la compareixença a petició pròpia no necessita ser debatuda a la Diputació Permanent, i la data quedarà fixada dimecres per part de la Mesa. Els socialistes tornaran previsiblement a la ponència de la Llei de transparència, d'on havien marxat juntament amb la resta de l'oposició -CiU i PNB pel bloqueig que produïen les absències- per la negativa del president a donar explicacions.

El PSOE ja havia advertit aquest dilluns a Rajoy que la compareixença s'havia de produir abans de l'estiu, i no al setembre. Del contrari, i encara que el president espanyol s'avingués a donar explicacions, els socialistes espanyols presentarien igualment la moció de censura que hauria centrat el debat polític algunes setmanes més, un fet que el govern espanyol ha volgut evitar finalment i malgrat el silenci dels últims dies.