José Bretón ha estat condemnat a 40 anys de presó per l'assassinat dels seus dos fills, Ruth i José, de 6 i 2 anys, respectivament, el 8 d'octubre de 2011 a Còrdova. En la sentència, el jutge Pedro Vela considera que, d'acord amb el veredicte de culpabilitat del jurat, s'ha de condemnar Bretón com a autor de dos delictes d'assassinat, amb la concurrència de la circumstància agreujant de parentesc, a les penes, per cada assassinat, de vint anys de presó.

A més, una vegada sigui ferma la sentència, el jutge ha demanat que es faci arribar exhort al Registre Civil de Còrdova, ordenant la inscripció de la defunció de Ruth i José Bretón Ortiz el 8 d'octubre de 2011 i que es lliuri a Ruth Ortiz les restes dels esmentats menors per a la seva inhumació.

El jutge relata que quan Ruth Ortiz li va comunicar al seu llavors marit José Bretón que tenia voluntat d'acabar amb el seu matrimoni, el condemnat va concebre la idea de matar els nens com a venjança contra la seva dona. Per executar l'esmentat pla, va decidir que el lloc més adequat seria la finca de Las Quemadillas, propietat dels seus pares, i que la data adequada seria el 8 d'octubre de 2011.

Amb l'esmentada finalitat, va comprar un ansiolític i un antidepressiu que un metge psiquiatre li va receptar i amb els quals, una vegada arribat el moment, poder adormir i fins i tot matar els seus fills amb tota facilitat, mentre que va amuntegar llenya a la parcel·la i va adquirir un total de 271,11 litres de gasoil en una benzinera de Huelva.

El jutge considera provat que Bretón va preparar una mena de pira funerària a la finca, on va col·locar els cossos dels seus fills, sense que pugui determinar-se si ja estaven sense vida o encara no havien mort.

500.000 € d'indemnització

En la seva sentència, el jutge indica que, tenint en compte la curta edat dels menors, que convivien amb la perjudicada i eren els seus únics fills, s'estima adequada una indemnització de 500.000 euros, 250.000 per víctima, per a Ruth Ortiz.

Per part seva, María del Reposo Carrero, advocada de la mare, considera "justa" la sentència. La lletrada va explicar que amb l'esmentada sentència "s'ha fet justícia" i va expressar la seva confiança que el recurs anunciat pel lletrat de la defensa no prosperi.