Ser "dona estèril" serà el requisit determinant per poder accedir a tractaments de reproducció assistida en el sistema sanitari públic, tal com es va acordar en el Consell Interterritorial de Salut, que va presidir la ministra de Sanitat, Ana Mato. La inclusió del requisit d'esterilitat en la cartera de serveis bàsica comuna va generar el rebuig d'algunes comunitats autònomes com Andalusia, el País Basc, Canàries i Astúries i de les associacions d'homosexuals en entendre que deixa fora del finançament públic lesbianes i dones sense parella que poden ser fèrtils però que necessiten d'aquests tractaments per poder ser mares.

L'acord inclou també com a requisits per rebre aquesta prestació, a més de ser estèril, no tenir més de 40 anys en el cas de la dona i de 55 per als homes.

La ministra va destacar que "qualsevol dona que tingui un problema per tenir un fill, apreciat per un metge, tindrà accés al finançament públic de la reproducció assistida". Preguntada sobre quin criteri pot considerar el metge per incloure o excloure un pacient d'un diagnòstic d'infertilitat, va precisar que no considera que "la falta d'home sigui un problema mèdic".

Proves de càncer de colon

Sanitat i les comunitats autònomes van acordar també diversos criteris en els cribratges de càncer de còlon, mama i cérvix, que seran comuns a tot Espanya. Pel que fa al càncer de còlon, tots els homes i dones de 50 a 69 anys es podran sotmetre cada dos anys a la prova de detecció de sang oculta en excrements per detectar de manera precoç el tumor.