El Jutjat d'Instrucció 3 de Sant Jaume ha ordenat que la policia judicial prengui declaració com a imputat el maquinista del tren accidentat ahir a la nit a la capital gallega, han informat a Efe fonts del Tribunal Superior de Justícia de Galícia.

Les fonts precisen que la declaració del maquinista, que està ingressat a l'Hospital de San Jaime, tindrà lloc avui davant la policia judicial, encara que no ho farà davant el jutge.

La presa de declaració es produeix després que el Jutjat d'Instrucció número 3 hagi obert diligències per investigar les causes de l'accident, pel qual han mort fins ara 80 persones.

La prioritat fins aquest migdia, han precisat les mateixes fonts, era completar l'aixecament de cadàvers a les vies del tren.

Després d'aquesta tasca, el jutge instructor se centrarà en la investigació del sinistre, que probablement inclourà l'interrogatori a l'acompanyant del maquinista, a viatgers i testimonis.

"Vaig descarrilar, què puc fer?". Aquestes van ser les paraules del maquinista Francisco José Garzón en una conversa telefònica després de la tragèdia.

El conductor i el seu acompanyant van sortir il · lesos del sinistre i van participar en les tasques de rescat.

Fonts de la investigació han informat avui a Efe que, després del succés, el conductor va reconèixer que anava a una velocitat d'uns 190 quilòmetres per hora en una zona limitada a 80 quilòmetres per hora.

Després del sinistre mortal, el conductor va mantenir comunicacions per ràdio en què va assegurar que anava a molta més velocitat de la que indicava la corba en què es va produir l'accident.

Fonts de la investigació han explicat avui que, després de l'accident, el conductor del tren va admetre també que anava a aquesta velocitat d'uns 190 quilòmetres per hora en una conversa que va mantenir amb el delegat del Govern a Galícia, Samuel Juárez.

Balanç dramàtic

Els serveis d'emergència van traslladar ahir a la nit a 178 persones des del lloc en què va descarrilar un tren a Santiago fins a diferents hospitals, dels quals 95 segueixen ingressats, i d'ells, 32 adults i 4 nens estan en estat crític.

La consellera de Sanitat, Rocío Mosquera, ha ofert aquestes dades durant una roda de premsa a l'hospital Clínic de Santiago, en què ha explicat que la situació sanitària "està totalment normalitzada" després de les atencions d'urgència d'ahir.

Dels 178 traslladats a centres hospitalaris, 83 han rebut l'alta i, dels 95 que continuaven ingressats a la una d'aquesta tarda, 36 romanen en unitats de crítics per a adults i quatre en el mateix tipus d'unitat però per a menors.

Un dels ingressats és el conductor del tren, segons ha reconegut la consellera a preguntes dels periodistes, encara que no ha precisat dades sobre el seu estat.

Dels 178 traslladats a hospitals, vuit

van morir després d'ingressar en els mateixos.

Després de la atencions d'urgència i ingressos d'anit, la situació ara està "totalment normalitzada", segons Mosquera, que ha precisat que alguns pacients seran operats o hauran de seguir diferents tractaments.

Alguns d'ells estan sent evacuats des de l'hospital en què van ser atesos inicialment fins als seus centres de referència, per a més comoditat d'ells i dels seus familiars.

A més ja no es necessiten donacions massives de sang perquè hi ha prou en tots els hospitals.

La conselleira ha agraït el gest dels ciutadans que ahir a la nit van respondre massivament a la crida per donar sang i van arribar a formar cues de més de 500 persones durant tota la nit.

També ha elogiat els veïns que van acudir al lloc de l'accident en els primers moments, atenent els ferits i ajudant els serveis d'emergència.

Ha valorat així mateix la tasca dels professionals dels centres sanitaris, molts dels quals van acudir voluntàriament a treballar i ho van fer fins que la situació es va normalitzar, "demostrant la seva disposició i la seva solidaritat".

Mosquera ha recordat que tots els ferits han estat identificats, ja que al llarg del matí ho van ser els tres que faltaven.

Pel que fa a la identificació de les víctimes, la consellera ha dit que és competència dels forenses i al jutjat i sol pot assegurar que es treballa "a un ritme molt important".

Mosquera ha expressat el seu més sentit condol i el de l'equip gallec de salut als familiars dels morts.

Set dies de dol oficial

La Xunta ha declarat aquest dijous set dies de dol oficial per l'accident de ferroviari de Santiago de Compostel·la. Així ho ha explicat en una compareixença davant els mitjans de comunicació el president gallec, Alberto Núñez Feijoo, que ha agraït la tasca dels serveis d'emergència en el rescat de les víctimes i el suport dels ciutadans gallecs. Núñez Feijoo també ha demanat "celeritat" en la investigació per determinar les causes del sinistre.

La crònica del descarrilament

El comboi, un tren Alvia que cobria la ruta entre Madrid i el Ferrol i circulava per la línia d'alta velocitat, transportava 218 passatgers, a més de la tripulació, segons ha confirmat Renfe. El descarrilament es va produïr a les 20.41 h a Angrois, a tres quilòmetres de l'entrada de Santiago. El Ministeri de l'Interior ha confirmat que es tracta d'un accident i Adif ha obert una investigació sobre les causes del sinistre.

Es tracta del primer gran accident en un tren d'alta velocitat a l'estat espanyol. El tren havia sortit de l'estació de Chamartín. En un primer moment, s'ha fet una crida per intentar aconseguir donants de sang, però finalment els hospitals han dit que ja no feia falta.

Renfe ha habilitat un número de telèfon d'atenció, el 900 101 660 i també hi ha un altre telèfon d'informació als familiars de les víctimes, el 981 55 11 00. Amb motiu del sinistre, s'han anul·lat totes les celebracions de Sant Jaume, 25 de juliol, festa patronal de Galícia.

De la seva banda, la Generalitat ha expressat el seu condol a les famílies de les víctimes del tren sinistrat a Santiago de Compostel·la i la seva solidaritat amb el govern gallec. De fet, els departaments de Salut i d'Interior -sobretot a través de Protecció Civil- ja han contactat amb els seus homòlegs per posar-se al seu servei per a qualsevol cosa que puguin requerir.