El portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, va explicar que va trasmetre al president de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durao Barroso, que no creu que el cas Bárcenas hagi de causar la caiguda del govern de Mariano Rajoy, i que "ningú" al PP està pensant a substituir-lo. Barroso li va preguntar, al final de la seva reunió a Brussel·les, "si creia que el cas Bárcenas podria provocar una caiguda de Rajoy", al que el portaveu de CiU va contestar que no veia aquesta possibilitat.

En aquest sentit, la compareixença del president del Govern davant el ple del Congrés per parlar de la situació política i econòmica i també del cas Bárcenas se celebrarà el proper 1 d'agost a partir de les nou del matí. Així ho va confirmar el president de la Cambra Baixa, Jesús Posada, que va recordar que la sessió plenària haurà de celebrar-se al Senat com a conseqüència de les obres que s'estan portant a terme a l'hemicicle de la carrera de San Jerónimo.

El format de la compareixença serà similar al de les que ofereix el cap de l'Executiu per explicar les conclusions dels consells europeus, amb un torn per a Rajoy, la rèplica dels grups de l'oposició, un segon torn del president, rèplica dels portaveus i resposta final de Rajoy.

Per part seva, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va afirmar que el president del Govern no compareix per voluntat pròpia davant el Parlament, sinó que s'ha vist obligat per la demanda de l'oposició. "Rajoy no ve al Parlament, el portem al Parlament", va assegurar.

Segons l'opinió de Rubalcaba, el que es discutirà a la sessió parlamentària és "el que la immensa majoria dels espanyols vol que discutim, que és del cas Gürtel, del cas Bárcenas, o millor, del cas PP, perquè finalment això és el que és, el cas PP".

Per altra banda, el jutge del cas Gürtel, Pablo Ruz, va demanar a l'Uruguai el bloqueig dels comptes que tingui oberts allà l'extresorer del PP Luis Bárcenas, tant a nom seu com al de la societat Tesedul, i que les seves autoritats confirmin que està sent investigat en aquest país. Ruz va adoptar aquesta decisió en un acte en el qual acorda lliurar una comissió rogatòria a l'Uruguai per recollir informació sobre la investigació que està realitzant un jutjat especialitzat en crim organitzat sobre Bárcenas, qui el desembre de 2008 va constituir a Montevideo la societat Tesedul amb un capital de 90.000 euros per a presumptament ocultar el seu patrimoni. Es tracta de la primera comissió rogatòria que cursa el jutge a l'Uruguai, encara que són ja 21 els països als quals ha demanat auxili judicial per aquest cas.

Paral·lelament, el jutge del cas Gürtel va iniciar l'embargament dels béns de l'extresorer del PP per cobrir la seva fiança civil de 43.250.000 euros, i va obrir per a això un termini de 3 dies perquè l'imputat aporti una relació patrimonial. El secretari del Jutjat Central d'Instrucció 5 de l'Audiència Nacional va dictar una diligència d'ordenació en la qual explica que, atès que Bárcenas no ha dipositat la fiança civil en el termini que li va donar el jutge i que es complia dilluns a la nit, ara se li requereix que en tres dies comuniqui els seus béns susceptibles d'embargament.