Els canvio el seu arsenal d'artefactes tecnològics marca Apple per un viatge en AVE. Si no estiguéssim tan ensinistrats per dissimular la sorpresa, el seu esllavissament semblaria irreal. Cal dissipar l'error freqüent de confondre'l amb un tren, aquesta màquina antediluviana que t'enclaustra durant sis hores per cobrir un ranquejant Elx-Barcelona. Oblidi's també de gaudir del paisatge, perquè només contemplarà la velocitat, amb la sensació que se l'estan injectant en vena. El passatger, que és tractat com a tal a diferència del que passa en l'aviació enllaunada, lloa els 100, 200, 300 quilòmetres per hora de la pantalla, com si participés en l'acceleració.

El cotxe ha esgotat absolutament el seu cicle de seducció, és un poltre de tortura. L'aviació ha perfeccionat els mètodes de la indústria ramadera. La fascinació de l'AVE no resideix en la velocitat en estat pur que disputa als seus competidors, sinó en el seu gaudi en condicions burgeses, sense obstacles ni pors. A l'avió sembla impossible que no ocorri alguna cosa ominosa, d'aquí el nerviosisme del passatge davant turbulències tècnicament inofensives. En els AUS sembla impossible que ocorri alguna cosa. Va en augment un menyspreu al perill real, sustentat per l'estabilitat esgarrifosa a 300 quilòmetres per hora. He estat lliure tancat en aquests vagons. En la majoria de viatges he arribat abans de l'hora prevista, amb cert malestar perquè s'interrompia una estona de pau per a la lectura.

En la proporció d'una hora d'avió per dos d'AVE, juro lleialtat eterna al segon en qualsevol distància. No obstant això, avui és comprensible la prevenció en els viatgers que han embarcat en el transport públic més ràpid de la història, després de la tragèdia d'un tren Alvia en un tram viari de Santiago reformat per acollir al meu vehicle favorit. De sobte ens sentim imprudents, com si haguéssim estat viatjant sense casc. Aquesta por de volar és ?passatger, condició que recobrarem d'immediat. Repassada la meva agenda, i tant de bo ?pogués inserir-li un viatge en AVE, tres hores per a mi sol en companyia.