El president del Govern, Mariano Rajoy, va anunciar tres dies de dol oficial a Espanya per l'accident als voltants de Santiago de Compostel·la, que va costar la vida a 80 persones, i va agraïr l'admirable comportament ciutadà davant les conseqüències del mateix. Rajoy va fer una declaració a Santiago després de visitar el lloc de l'accident, així com els ferits i familiars de les víctimes. La Xunta va decretar set dies de dol oficial.

Rajoy va fer una declaració a Santiago després de visitar el lloc del sinistre, així com als ferits, als quals ha desitjat una ràpida recuperació, i als familiars de les víctimes, a qui ha transmès el seu condol i dir que "no estaran sols ja que la solidaritat dels espanyols els acompanyará sempre". "Per a un compostel·là com jo, avui és el Dia de l'Apòstol més trist de la meva vida", va confessar Rajoy.

Segons fonts de la comitiva que acompanya al president, Rajoy, Núñez Feijóo i Pastor van visitar als ferits que van donar els seus consentiment i van parlar amb familiars. El president i la resta de la comitiva oficial es va dirigir després a la seu de la Xunta, per participar en el minut de silenci per les víctimes mortals de la tragèdia.

El Rei, el Príncep, el Govern, institucions i partits van anul·lar els seus actes per la magnitud de l'accident i es van bolcar a expressar la seva solidaritat amb els familiars i amb tot Galícia.

El Rei Joan Carles i el príncep Felip, que dimecres a la nit ja van traslladar el seu condol als familiars dels morts, van anul·lar totes les activitats oficials. Felip de Borbó pretenia visitar les instal·lacions de Telefónica a Madrid, pel 25 aniversari d'una de les seves empreses, Telefónica R+D, i, a la tarda, el Rei tenia previst rebre en audiència al tenor Plácido Domingo. El cap de l'Estat va publicar una carta en el web de la Casa Reial en la qual es mostra commogut pel "desgraciat succés" i enviava "el més profund afecte i tota la proximitat i la solidaritat de la Família Reial" als familiars.

Toda l'Administració General de l'Estat va convocar un minut de silenci al migdia en el qual han participat funcionaris i representants polítics. El Palau de la Moncloa, el Congrés, el Senat, el Defensor del Poble i la pràctica totalitat de la resta d'institucions han participat en aquest minut de silenci.

En la concentració del Congrés, encapçalada pel president de la Cambra, Jesús Posada, va participar el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba (qui viatjava després a Galícia al costat de la vicesecretària general, Elena Valenciano), així com el ministre d'Economia, Luis de Guindos (que compareixia en aquell moment en comissió) i els portaveus dels grups.

La iniciativa es va secundar a tots els centres de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, cos al qual pertanyia una de les mortes, d'origen gallec i destinada en un lloc de Guadalajara.