L'extresorer del PP Luis Bárcenas va declarar davant el jutge Pablo Ruz que el president del Govern, Mariano Rajoy, li va prometre quan va deixar el càrrec el 2009 que mantindria un despatx a la seu del partit, la seva secretària, un cotxe amb conductor i que seguiria cobrant el seu sou indefinidament". Així es reflecteix en la transcripció literal de la seva declaració davant del jutge el 15 de juliol, en què va reconèixer l'autoria dels manuscrits amb una suposada comptabilitat B formada per donatius d'empresaris i pagaments a alts càrrecs del partit -"és la meva lletra i són els meus papers", va assegurar.

"L'acord amb el president, en presència de Javier Arenas, és que deixaria el despatx que tenia, que em baixarien a un despatx a la tercera planta, que seguiria tenint la mateixa secretària, que mantindria el cotxe amb el conductor i que seguiria cobrant el meu sou indefinidament", va assegurar Bárcenas davant el jutge.

"Li explico la realitat: efectivament, estàvem incomplint la Llei de Partits Polítics", va afirmar rotund, tot afegint que era perquè les donacions que rebia en B "superaven normalment la quantia permesa i les persones que donaven no podien fer-ho perquè la llei expressament ho prohibia, ja que tenien contractes amb l'administració".

Paral·lelament, l'extresorer del PP va declarar davant del jutge que després de deixar aquest càrrec i liquidar la suposada caixa B del partit, va lliurar el mes de març del 2010 a Arenas el "romanent" de 4.900 euros i aquest li va dir: "Noi, agafa'ls, els fiques en un sobre i els deixes al president, ell sabrà el que ha de fer", en al·lusió a Mariano Rajoy.

Bárcenas va explicar que, després d'ingressar el 27 de juny a la presó, va rebre la visita d'un advocat que li va traslladar "l'embolic en què em ficaria" si declarava i li va recordar el que li va passar a l'exbanquer Mario Conde, advertint-lo que la seva dona podria anar a la presó.

Per part seva, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va avançar que Rajoy donarà explicacions sobre el cas Bárcenas dijous al Congrés però sense entrar en les "estratègies processals d'uns, ni en les estratègies polítiques d'altres".

Finalment, el jutge del cas Gürtel, Pablo Ruz, va imputar un delicte de blanqueig de capitals a Teresa Gabarra, dona de l'exconseller de la Comunitat de Madrid Alberto López Viejo, en relació amb un compte a Suïssa.