El foc que des de divendres al migdia crema a la serra de Tramuntana, a Mallorca, ja ha calcinat 1.800 hectàrees de vegetació, segons informa el Govern de les Illes Balears. El gabinet que dirigeix l'operatiu per extingir l'incendi s'ha reunit novament aquest diumenge al migdia i, tot i que la situació és molt complicada -a expenses de factors com els canvis en la direcció del vent-, s'ha aconseguit frenar l'avenç de les flames cap el nucli urbà d'Estellencs. Precisament, uns 700 veïns d'aquesta localitat i de les seves rodalies estan desallotjats preventivament des d'aquesta matinada, no per un risc imminent perquè les flames arribessin a les cases, sinó per evitar intoxicacions per fum.

Ja són 28 els mitjans aeris que participen en les tasques d'extinció del foc, que encara no es dóna per controlat. La insistència en aquesta zona concreta ha evitat que l'incendi avenci ràpidament cap a nuclis urbans com el d'Estellencs. Tot i així, es manté el desallotjament preventiu de desenes de veïns i turistes de la zona, que han hagut d'abandonar casa seva al llarg d'aquesta matinada.

En clau institucional, el president José Ramon Bauzà, ha agraït el "comportament exemplar" dels afectats així com la tasca que estan duent a terme aquests dies voluntaris i efectius dels equips d'emergència, als que s'han afegit gradualment també membres del cos militar. Bauzà ha afirmat que està en permanent contacte amb el ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, amb el seu homòleg a Interior i amb el ministre de Defensa. També ha comentat que ha rebut aquest diumenge la trucada del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, qui s'ha interessat per la situació.

El foc va originar-se divendres al migdia la zona de Sa Coma Calenta, al terme municipal d'Andratx, a l'extrem oest de la serra de Tramuntana. Un espai protegit de gran valor ecològic format per pins, alzines i oliveres declarat Patrimoni Mundial per la Unesco. Es tracta del pitjor incendi forestal que s'ha produït a Mallorca des del 1999. Hi ha un imputat com a presumpte responsable del sinistre per imprudència. Es tracta d'un home que cremava rostolls a Sa Coma Calenta.