Francisco José Garzón Amo, el maquinista del tren accidentat a Santiago de Compostel·la dimecres passat, va quedar en llibertat amb càrrecs ahir a la nit i amb mesures cautelars, després d'admetre una imprudència en la seva declaració davant el titular del jutjat número tres de la ciutat gallega, Luis Aláez. El conductor del comboi que cobria la ruta entre Madrid i Ferrol, imputat per un homicidi per imprudència, a quarts de set de la tarda va ser traslladat fins a les dependències judicials de Compostel·la, amb un cotxe d'una patrulla des de la comissaria de Policia Nacional de la ciutat.

Fonts pròximes a la investigació van informar ahir a la nit, després que el maquinista acabés de declarar al voltant de quarts d'onze, que se li havia retirat el passaport i que se li ha imposat l'obligació de comparèixer amb una periodicitat setmanal davant el jutge.

Garzón va ser portat a la sala davant el magistrat ahir a dos quarts de vuit del vespre. Fonts van destacar que el jutge Luis Aláez, titular del jutjat d'instrucció número tres de Sant Jaume, on s'instrueix la causa de l'accident en què van morir 79 persones, va lliurar a les parts l'atestat policial just abans de prendre declaració al maquinista del comboi. El jutge, segons aquestes mateixes informacions, va deixar als lletrats examinar l'atestat durant uns vint minuts i, posteriorment, va començar la sessió per prendre declaració al detingut, durant la qual Garzón va admetre una imprudència.

"Només hi ha un culpable"

Unes hores abans que Francisco José Garzón prengués declaració davant del jutge, el seu oncle, Fernando Garzón, va assegurar ahir que "sembla que només hi ha un culpable [d'haver causat el tràgic accident], però és evident que n'hi ha d'haver més". Durant unes declaracions que va recollir l'Agència Efe, l'oncle del maquinista, va explicar que es "trobava malament" davant un succés que va qualificar de "molt trist".

"No puc dir més. Això és tot, no pot dir res més", va finalitzar Fernando Garzón, resident a la barriada de Toledo de Santa María de Benquerencia, després de ser preguntat per si havia mantingut algun contacte amb el seu nebot. Tot i que fonts pròximes a l'oncle del maquinista van assegurar que el conductor "gairebé ni parla" i que es troba trist i afectat per aquesta situació. A més, els mateixos testimonis van voler afegir que es tracta d'un tema molt delicat i que la família vol mantenir-se al marge de l'expectació mediàtica.

Malgrat tot, Francisco José Garzón va rebutjar rebre ajuda psicològica mentre va estar hospitalitzat, segons van informar fonts sanitàries. El maquinista va haver de ser ingressat després de l'accident a l'hospital clínic de Santiago, com la majoria de les persones ferides en l'accident ferroviari.

El conductor del tren va ser donat d'alta dissabte i, el mateix dia, des del mateix centre hospitalari va ser traslladat fins a la comissaria de la Policia Nacional de la ciutat gallega. També dissabte el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va confirmar que el maquinista es troba imputat per un delicte d'homicidi per imprudència.