El cap negociador palestí, Saeb Erakat, va subratllar ahir que la decisió del Govern israelià d'alliberar 104 presos en presons israelianes per afavorir la represa del diàleg de pau és una mesura "endarrerida", acordada ja el 1999 a la localitat egípcia de Sharm El Sheij.

"Donem la benvinguda a aquesta decisió 14 anys més tard", va assenyalar en un comunicat de premsa en què no s'especifica si els palestins acudiran el pròxim dimarts a Washington a la trobada preliminar per a la represa de les negociacions de pau amb Israel, paralitzades des de 2010 .

Erekat es refereix al memoràndum de Sharm El Sheij, signat el 4 de setembre de 1999 pel llavors primer ministre israelià, Ehud Barak, i líder palestí, Yaser Arafat, en el qual es va acordar l'alliberament de presos tancats abans del maig de 1994 i l'excarceració per fases de 350 reclusos.

Israel va alliberar aquell any 350 presos, no tots ells empresonats des d'abans de l'entrada en vigor dels Acords d'Oslo, que són els que sortiran a partir del pròxim mes de la presó en virtut de la decisió aprovada ahir per l'Executiu israelià. Erekat va recalcar en el seu comunicat que el lideratge palestí seguirà "treballant per l'alliberament de tots" els "presos polítics" palestins. "Fem una crida a Israel perquè aprofiti aquesta oportunitat donada pel secretari (d'Estat) d'Estats Units, John Kerry, per reprendre les negociacions amb l'objectiu de posar fi a dècades d'ocupació i exili, i començar una nova fase de justícia, llibertat i pau per a Israel, Palestina i la resta de la regió", va concloure Erekat.

Decisió difícil per a Israel

L'excarceració, que per ara deixa fora catorze presos palestins que tenen la ciutadania israeliana, va obtenir ahir a la reunió del gabinet d'Israel tretze vots a favor, set en contra i dues abstencions, de Limor Livnat i Silvan Shalom, ambdós del Likud, el partit dretà de Netanyahu.

"Aquest moment no és fàcil per a mi, no és fàcil per als ministres i especialment no és fàcil per als familiars de les víctimes", va dir Netanyahu en inaugurar la crucial reunió, i va afegir "hi ha moments en què cal prendre decisions difícils pel bé de l'Estat i aquest és un d'ells. Crec que la represa del procés de pau en aquests moments és important per a Israel", va afirmar.