La cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, va assegurar que el deposat president egipci Mohammad Mursi es troba bé i que van parlar "en profunditat" sobre la crisi política d'Egipte, on els islamistes van tornar a demostrar la seva força als carrers. Ashton, la primera responsable estrangera que visita Mursi des que va ser deposat el passat 3 de juliol, va explicar que va mantenir amb l'exmandatari "converses amistoses, obertes i molt franques".

La trobada, de dues hores de durada, va tenir lloc dilluns a la nit al lloc en el qual els militars el van recloure després del cop d'Estat, hores abans que desenes de milers de partidaris de Mursi prenguessin de nou els carrers del Caire per exigir la seva restitució en el poder.

La responsable europea va advertir l'última vegada que va estar a Egipte, el 17 de juliol, que no tornaria si no podia visitar Mursi, per al que un jutge ha ordenat presó preventiva per suposats vincles amb el grup palestí Hamas per perpetrar "accions enemigues" contra Egipte, entre d'altres càrrecs. Sobre el missatge transmès per Ashton, s'especula que podria haver demanat al deposat president la seva dimissió formal.