Un total de 989 persones, la majoria civils, van morir al juliol en actes de violència a l'Iraq, el període més mortífer des d'abril de 2008, quan van perdre la vida 1.428 persones. Els ministeris d'Interior, Defensa i Sanitat van informar que les víctimes mortals van ser 778 civils, 88 policies i 55 soldats, a més de 66 homes armats. Quant a les xifres de ferits, arriben a 1.356 civils, 122 policies i 89 militars.

Segons l'ONU, els mesos de març, abril, maig i juny de 2013 van ser els més mortífers en cinc anys al país àrab, amb un saldo d'uns 3.000 morts i 7.000 ferits. L'ONU ha expressat recentment la seva preocupació per l'augment dels atacs i atemptats a l'Iraq, fet pel qual ha instat els dirigents polítics a posar fi a les seves diferències per restaurar la seguretat i cessar el vessament de sang.

L'Iraq viu un repunt de la violència amb nombrosos atemptats, especialment contra les forces de l'ordre i la comunitat xiïta, que s'han intensificat des de l'inici del mes sagrat musulmà del Ramadà el passat 10 de juliol.

Fa dos dies, l'explosió d'una quinzena de cotxes bomba a l'Iraq va causar la mort a almenys 47 persones i ferides a 200, el que denota l'agreujament de la situació de seguretat i de la violència sectària al país.

Nova jornada sagnant

En aquest sentit, almenys 19 persones van morir ahir, entre elles deu membres de les forces de seguretat, i més de 40 van resultar ferides en diferents atacs a l'Iraq. L'atemptat més mortífer va tenir lloc prop d'una mesquita xiïta a la zona de Huseiniya, al nord de Bagdad, on l'explosió d'un artefacte va causar sis morts i vint-i-un ferits. L'atemptat va causar importants danys materials en edificis i vehicles aparcats als voltants.