La Comissió d'Educació del Congrés dels Diputats ha donat llum verda aquest dijous només amb els vots del PP al dictamen de la LOMCE, que ha incorporat una vintena d'esmenes pactades entre el PP, d'una banda, i UPyD, Foro Asturias i UPN, de l'altra i que entre altres aspectes reforcen la idea del castellà com a llengua vehicular a tot l'Estat. Els grups de l'oposició han augurat una "vida efímera" a aquesta Llei, que compta amb el rebuig frontal de CiU, PNB, PSOE i la resta de forces d'esquerra i que pretén imposar a Catalunya una doble línia educativa en motiu de la llengua. El portaveu del PP, eugenio Nasarre, ha afirmat que la immersió és "perjudicial" per a les classes treballadores de Catalunya.

El dictamen ha quedat aprovat per 23 vots a favor (PP), 19 en contra (PSOE, CiU, PNB, UPyD, Esquerra Plural, ERC i Mixt tret de Foro) i una abstenció (Foro Asturias). El text es debatrà de nou al ple del Congrés el 10 d'octubre i passarà al Senat, on si no hi ha modificacions serà aprovat definitivament.

La LOMCE supera el tràmit en comissió sense cap concessió a la majoria de les forces de l'oposició. El PP no ha acceptat cap esmena del PSOE, CiU, PNB o Esquerra Plural, i s'ha bolcat en els acords amb UPyD i els altres dos grups de la dreta regional, Foro Asturias i UPN. També n'hi ha tres transaccionades amb ERC, que ha aconseguit incorporar al text una especial atenció als alumnes amb un "necessitat específica de suport educatiu" i l'obligatorietat que els processos d'admissió a la universitat es facin en condicions d'accesibilitat per a discapacitats.

Els acords amb UPyD -que igualment ha acabat votant el contra del dictamen- inclouen el reforçament de la idea del castellà com a llengua vehicular, malgrat que el text original de la Llei ja recollia aquesta condició. L'acord estipula que "les administracions educatives garantiran el dret dels alumnes a rebre ensenyament en castellà, llengua vehicular a tot l'Estat, i en la resta de llengües cooficials en els seus respectius territoris". En aquest sentit clarifica que "el castellà és llengua vehicular de l'ensenyament a tot l'Estat i les llengües cooficials ho són també en les respectives comunitats autònomes, d'acord amb els seus estatuts i normativa aplicable".

L'esmena s'afegeix al text que ja consta a la Llei que va sortir del Consell de Ministres i que estableix a la disposició addicional número 38 que les administracions educatives han de "garantir el dret dels alumnes a rebre l'ensenyament en castellà, llengua oficial de l'Estat, i en les altres llengües cooficials en els seus respectius territoris". No és l'única referència implícita a la immersió lingüística. El text original també incorpora un punt que busca dificultar l'estratègia de la Generalitat de donar atenció individualitzada als alumnes que demanin ser escolaritzats en castellà, un fet que "no es considera adequat".

El decret de Balears com a exemple

La portaveu del PP a la comissió, Sandra Moneo, ha expressat la seva satisfacció pels acords amb UPyD i ha assegurat aquest dijous que l'esmena del castellà com a llengua vehicular a l'educació de tot l'Estat "aprofundeix" amb el que ja estipula la Llei Wert i, en tot cas, busca "tranquil·litzar" algunes famílies "afectades per aquest tema". Es tracta, ha dit, de "d'aclarir" que "el castellà no pot ser expulsat ni ignorat dins del sistema educatiu". Segons Moneo, els punts sobre el castellà s'han d'aplicar a Catalunya com ja s'apliquen a altres comunitats on les dues llengües "conviuen pacíficament" o com a les Balears, on el decret de Bauzá és un "exemple de la realitat i del que demanen les famílies".

Aquesta és la direcció en què va una altra esmena pactada entre PP i UPyD, que diu que les administracions educatives podran "establir sistemes en què les assignatures no lingüístiques s'imparteixin exclusivament en llengua castellana, en llengua cooficial o en alguna llengua estrangera", però "sempre que existeixi oferta alternativa d'ensenyament sostingut amb fons públics en què s'utilitzi la llengua castellana com a llengua vehicular en una proporció raonable".

El PP diu que la immersió és "perjudicial" per a les classes treballadores de CatalunyaEl també portaveu del PP a la Comissió, Eugenio Nasarre, ha afegit un element més al ventall argumental del PP en defensa de la LOMCE i contra el sistema d'immersió a Catalunya. "Lamento profundament el que està passant a Catalunya. A mi no em sembla que sigui bo ni per a Catalunya ni per a Espanya, i considero que el model que estan a Catalunya és perjudicial per al conjunt de la societat catalana i sobretot per a les classes més modestes, la seva classe treballadora", ha dit.L'oposició augura una "vida efímera" a la LOMCEPer contra, els portaveus de l'oposició han augurat una "vida efímera" a la LOMCE, que "neix sense vida política ni suport social". De fet, tots han fet referència al document que van signar a finals del curs passat on el Grup Socialista, CiU, PNB, Esquerra Plural i altres forces del Mixt es van comprometre a derogar la Llei tan bon punt governin. Per contra, el portaveu d'UPyD a la comissió, Carlos Martínez, ha celebrat els acords amb el PP i ha criticat que la resta de formacions hagin "dimonitzat" les esmenes que el seu grup parlamentari ha aconseguit introduir al text.El portaveu de CiU a la Comissió, Martí Barberà, ha acusat el govern espanyol d'utilitzar argúcies per torpedinar la feina que s'ha fet a Catalunya durant trenta anys en educació. Barberà ha ironitzat amb els arguments del PP i UPyD respecte a la llengua. "És difícil buscar una solució quan no hi ha un problema", ha afirmat abans de recordar que no hi ha cap dada que sostingui que el castellà està marginat a Catalunya. Barberà ha recordat que la Llei d'Educació de Catalunya es va aprovar amb el suport del 85% de la cambra. "Vostès tiraran per terra l'estructura bàsica competencial de la immersió, i només ho poden fer per imposició ideològica, perquè ningú ens pot vendre que és per la qualitat educativa", ha dit.

L'oposició augura una "vida efímera" a la LOMCE

El PSOE estudia un recurs al TC