El president del Govern, Mariano Rajoy, va donar ahir per fet que el Consell de Ministres tramitarà la reforma de la llei de l'avortament abans que acabi aquest 2013. En una conversa informal amb periodistes durant l'acte de commemoració del 35è aniversari de la Constitució, que es va celebrar ahir al Congrés, Rajoy va comentar que la intenció és abordar aquest assumpte en una de les tres reunions del Consell que s'hauran de celebrar al llarg d'aquest mes: els dies 13, 20 i 27 de desembre.

El Govern ja havia avançat que el seu objectiu era reformar la llei durant el 2013, malgrat que algunes informacions apuntaven que, finalment, es podria deixar per més endavant. Ara, en canvi, Rajoy ha certificat que l'assumpte s'abordarà de forma imminent.

En una altra conversa en el mateix acte del Congrés, tanmateix, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va explicar que, ara per ara, aquest assumpte no està inclòs en l'índex de qüestions que té previst abordar el Consell de Ministres el proper divendres.

La reforma de la llei de l'avortament ha suscitat nombroses crítiques, ja que es preveu que sigui més restrictiva que l'actual. En aquests moments, i des de 2010, la Llei de Salut Sexual i Reproductiva garanteix a les dones el dret a poder avortar sense haver de donar explicacions fins a la setmana 22 d'embaràs. A partir de llavors, i fins a la setmana 22, ho poden fer si s'aprecien malformacions en el fetus o hi ha risc per a la salut de la mare. Després d'aquest temps, la interrupció de l'embaràs només està permesa si un comitè mèdic determina que hi ha una malformació greu o incompatible amb la vida.