L'associació Dignidad y Justicia va demanar a l'Audiència Nacional que prohibeixi un acte convocat per a dissabte que ve a Durango (Biscaia) pel Col·lectiu de Presos Polítics Bascos (EPPK), en el qual participaran 63 etarres excarcerats arran de la derogació de la retroactivitat de la doctrina Parot.

En una denúncia presentada davant el jutjat de guàrdia de l'Audiència Nacional, Dignidad y Justicia considera que la compareixença pública i posterior dinar dels excarcerats organitzada al Cafè Teatre Antzokia de l'esmentada localitat té com a objectiu "mostrar el seu suport i solidaritat, amb el consegüent homenatge, a la resta de membres de l'organització terrorista ETA que encara es troben empresonats".

L'associació denunciant considera que aquest acte podria constituir un delicte d'enaltiment del terrorisme i demana a l'Audiència Nacional que encarregui informes a la Policia Nacional i autonòmica i a la Guàrdia Civil sobre l'acte i l'òrgan i persona convocant, per després, d'acord amb ells, prohibir-lo.

Assegura en la denúncia que la convocant de l'acte és KT1 (Koordinatzio Taldea), una "subestructura de l'EPPK" dirigida per Arantza Zulueta, advocada imputada en una causa que investiga diverses persones que suposadament servien d'enllaç entre ETA i els seus presos.

Per part seva, la presidenta de l'AVT, Ángeles Pedraza, va demanar que es deixi de veure el col·lectiu com un "destorb" i adverteix que alguna cosa s'està fent molt malament quan un nen basc els crida "assassins feixistes".

Quatre dies després del comunicat dels presos d'ETA i de viatjar a cinc municipis bascos on la banda va perpetrar diversos atemptats, Pedraza va assegurar que la situació està "pitjor que mai" malgrat que no hi hagi morts.

Perquè s'han instal·lat amb força, va assegurar, "l'odi i el rancor" al País Basc, quelcom que va comprovar quan desenes d'agents de l'Ertzaintza els van haver d'escortar davant els intents d'agressió i les amenaces proferides dissabte mentre recordaven les víctimes a les localitats guipuscoanes d'Arrasate, Elgoibar i Eibar, i a les biscaïnes de Durango i Elorrio. I encara que va relatar que van ser molts els insults que van rebre, el que més la va impactar va ser sentir nens de vuit o deu anys cridar "assassins feixistes".