El jutge de l' Audiència Nacional Santiago Pedraz i la Fiscalia d'aquest mateix tribunal han demanat informes policials sobre l'acte convocat demà a Durango, Biscaia, en què participaran els 63 expressos d'ETA alliberats després la derogació de la retroactivitat de la doctrina Parot. El Col·lectiu de Presos Polítics Bascos (EPPK) va confirmar la celebració d'aquest acte, que tindrà lloc al Kafe Antzokia d'aquesta localitat per valorar el recent comunicat del mateix EPPK en què els presos d'ETA reconeixien el "patiment i dany multilateral" causat i acceptaven sotmetre a les vies legals per aconseguir excarceracions de manera "escalonada" i "individual". L'associació Dignitat i Justícia va demanar dimecres a l'Audiència Nacional la prohibició d'aquest acte per entendre que el seu objectiu és "mostrar el seu suport i solidaritat a la resta de membres de l'organització terrorista ETA que encara es troben empresonats".

Les denúncies

Arran d'aquesta denúncia el fiscal en cap de l'Audiència Nacional Javier Zaragoza, va demanar a la Guàrdia Civil, a la Policia Nacional ia l'Ertzaintza que l'informin de quin tipus d'acte és, qui el convoca i si té relació amb ETA o algun tipus de vinculació amb associacions il·legals. També el jutge Pedraz, que es troba de guàrdia aquesta setmana a l'Audiència Nacional, ha demanat informes policials, en aquest cas només a l'Ertzaintza, ja que l'acte està convocat en territori basc, perquè "amb la màxima urgència l'informi sobre la reunió, persona o persones i organització convocant, participants en la mateixa, mitjà pel qual s'efectua la convocatòria i la seva relació amb ETA".

Fonts del Departament basc de Seguretat van informar que a primeres hores del matí es remetrà la informació sol·licitada que farà referència a la reserva del Kafe Antzokia per celebrar una roda de premsa i un dinar posterior, així com a la convocatòria per a aquest acte que l'EPPK ha enviat als mitjans de comunicació. L'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) ja s'ha sumat a la petició de prohibició de l'acte que va fer dimecres Dignitat i Justícia davant l'Audiència Nacional. Aquesta organització considera que la convocatòria a Durango suposa un delicte d'enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes perquè la finalitat és donar suport a etarres presos i "escenificar el triomf de l'estratègia de l'organització terrorista ETA sobre les víctimes del terrorisme".

"Aquest acte es fa amb tota la intencionalitat i sabent del dolor que per a les víctimes del terrorisme ha suposat la derogació de la doctrina Parot i l'excarceració dels 63 terroristes" que participaran en la convocatòria, afegeix la AVT en l'escrit que ha presentat davant l'Audiència Nacional. Si l'acte no es prohibeix, aquesta associació de víctimes demana que es faci un especial seguiment i es dissolgui "en el cas que es verifiqui qualsevol al·lusió com la de "presos polítics" o proclames a favor de membres de l'organització terrorista.