Un qüestionari per orientar en la confessió difós pel rector de Beniarrés, Andreu Susarte, ha aixecat la polèmica en aquest municipi d'uns 1.300 habitants de l'interior de la província d'Alacant. El document estava disponible a l'església fins divendres, quan va ser retirat, i fa que els veïns es preguntin si practiquen la bruixeria o l'avortament, si viuen en la fornicació o si freqüenten prostitutes, entre molts altres temes. El sacerdot, que fa tres mesos que està a la parròquia, assenyala que no és l'autor d'aquest text, encara que afegeix que està basat en el catecisme.

El qüestionari està dividit en 10 apartats, tants com manaments. Així, sota l'epígrafâ "Estimaràs Déu sobre totes les coses", es plantegen qüestions més o menys habituals, comâ "estimo Jesucrist?", "llegeixo la paraula de Déu?", "reso cada dia?" No obstant això, en la mateixa relació hi apareixen altres temes més estridents, i pregunta si "practico bruixeria?", "formo part d'algun cercle esotèric?" o "participo en sacrificis pagans?".

En l'epígraf del segon, "No diràs el nom de Déu en va", potser el menys polèmic de tots, els plantejaments són de l'estil: "he blasfemat?" he parlat malament de l'església?". A "Santificaràs les festes" se segueix la mateixa línia, encara que es remata amb la pregunta: "faig que els meus empleats treballin diumenge?". A "Honoraràs pare i mare", al costat de plantejaments com "estimo els meus pares?" inquireix sobre si "animo les parelles al matrimoni?", "lluito contra la pràctica del divorci i de les parelles de fet?".

El "No mataràs" s'inicia ambâ "m'ocupo de la salut de la família?" per a continuació assenyalar "he avortat?", "mato amb verí?", "practico l'eutanàsia, l'avortament?", "practico la tortura?" "impulso els segrestos, el terrorisme?". A "No faràs accions impures" es pregunta siâ "respecto el cos de la meva dona o espòs" i, més a baix, siâ "freqüento a prostitutes" o "m'he sotmès a una operació d'esterilizació". A "No robaràs" es pregunta si "s'ha fet malversació?" i a "No diràs falsos testimonis ni mentides", si "faig trampes en el joc?". A "No consentiràs pensaments ni desitjos impurs", gairebé tot és del tipus, "veig pel·lícules pornogràfiques?", "em masturbo?", "visc en la fornicació? sóc homosexual?", "he tingut alguna relació sexual amb un animal?". A "No desitjaràs els béns del teu proïsme", pregunta qüestions comâ "perdo el temps en lloc de fer el meu treball?".

Aquest qüestionari ha aixecat polèmica, entre altres coses, perquè el capellà, com ell mateix ha admès, va lliurar una còpia a les "festeres" de la Puríssima (noies joves que tenen protagonisme en la festivitat religiosa del 8 de desembre), cosa que s'ha interpretat en alguns sectors com una forma de conèixer si són aptes per al càrrec.

El desconcert

Susarte va assenyalar que el qüestionari el va col·locar a l'església "com molts altres fullets", com una guia per a la gent que vol confessar-se i ha de fer examen de consciència. "No vaig repartint-los". En el cas de les "festeres" explica que "sí que el vaig lliurar perquè em van dir precisament que volien confessar-se". El rector afirma no entendre la polèmica, atribuint-la al fet que "sempre hi ha gent que vol fer mal".

Els veïns de Beniarrés, poble de poc més de 1.200 habitants, estan dividits davant del polèmic qüestionari. Hi ha qui defensa el rector, ja que entenen queâ "l'home no ho ha fet amb mala intenció", expressa una veïna. Així mateix, un altre opina que "hi ha gent en el poble que està indignada perquè opini la gent que no va a l'església". En la banda oposada hi ha una veïna que explica que "ha estat un qüestionari estrany i fora de lloc".