La Policia i la Guàrdia Civil van detenir ahir a Màlaga el jihadista espanyol Abdeluahid Sadik Mohamed, nascut a Ceuta fa 28 anys, per haver participat a la "guerra santa" a Síria. Els agents el van arrestar a l'aeroport de Màlaga quan el jove baixava d'un avió procedent d'Istanbul. Es creu que tornava de Síria, on va viatjar al maig del 2013 per integrar-se als camps d'entrenament de l'organització terrorista Estat Islàmic de l'Iraq i Llevant (ISIL). Durant la seva integració en aquest grup va formar part de faccions tant a Síria com a l'Iraq, segons fonts provinents del Ministeri de l'Interior.

Ja feia mesos que les forces i els cossos de seguretat perseguien el detingut, que se'l considera "molt perillós" ja que els "jihadistes retornats" estan preparats per perpetrar atemptats, segons van informar fonts del departament d'Interior.

Segons va explicar el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, els "retornats" són "autèntics terroristes" que, després de combatre en focus jihadistes, "adquireixen grans coneixements" dels mètodes terroristes i tornen després "fortament ideologitzats i instruïts", convertint-se així en una "amenaça real i greu per a la nostra seguretat". De fet, aquest perfil de terrorista és el que va cometre atemptats com els de Boston, Londres o París.

L'arrestat forma part de la xarxa desarticulada a Ceuta el passat 21 de juny, que es dedicava a reclutar islamistes i que va enviar a Síria cinquanta jihadistes per integrar dues filials d'Al-Qaida que operen en aquesta zona en conflicte amb l'objectiu de cometre atemptats, algun d'ells suïcida.