El PP veu ´matèria´ per investigar l´acte de Durango i l´AVT anuncia accions legals

El portaveu de Sortu, Pernando Barrena, critica que el Govern ha convertit la política penitenciària en "la gran batalla"

06.01.2014 | 00:00
Acte organitzat per expresos d´ETA dissabte passat a Durango.
Acte organitzat per expresos d´ETA dissabte passat a Durango.

El secretari de Justícia, Drets i Llibertats del Partit Popular, Iñaki Oyarzábal, va considerar ahir que "hi ha matèria" per investigar i estudiar si a l'acte celebrat dissabte passat a Durango per part d'expresos d'ETA hi va haver delicte d'enaltiment del terrorisme.
El també secretari general dels populars bascos va lamentar l'"escenificació impresentable" que es va produir a l'acte, que per al seu partit no s'hauria d'haver celebrat, i que va suposar una nova "ofensa" a les víctimes del terrorisme i al conjunt dels demòcrates espanyols.
Oyarzábal va subratllar que el PP discrepa "radicalment" de la decisió del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz i del fiscal de permetre aquest acte, i va apuntar que haurien hagut de fer "tot el possible" per evitar la seva celebració. "Estem convençuts que la decisió del jutge i del fiscal no va ser l'encertada", va insistir el dirigent popular.
D'altra banda, Oyarzábal va remarcar que ETA ha de dissoldre's, lliurar les armes i desaparèixer de forma definitiva i mentre això no passi, va afegir, la política penitenciària ha de ser "un instrument al servei de l'Estat de dret per acabar amb la banda".
El secretari general dels populars al País Basc també va assenyalar que respecten "enormement" que l'Associació de Víctimes del Terrorisme vulgui emprendre accions legals en considerar que a l'acte de Durango hi va existir un delicte d'enaltiment del terrorisme, i va dir que és necessari "que s'explori" si així ha ocorregut. "Hem d'estar alerta i no hem de permetre que ells vulguin a partir d'ara, i cada tres dies, muntar una escenificació per a la seva estratègia. No ens hem de deixar enredar per les seves estratègies", va recalcar.
"Per molt que es reuneixin els etarres" i "per molt teatret que muntin a Durango o en qualsevol altre municipi del País Basc", el PP i l'Executiu "no desistiran en el seu objectiu fonamental que és el de derrotar i acabar definitivament amb la banda terrorista com més aviat millor", va afegir Oyarzábal.
Per la seva banda, l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) preveu emprendre accions legals contra els participants de l'acte de Durango, entre els quals més de 60 etarres excarcerats després de la derogació de la doctrina Parot.
La presidenta de l'AVT, Ángeles Pedraza, va explicar que s'ha posat en contacte amb l'advocat de l'associació perquè estudiï quines accions es poden emprendre contra els organitzadors i participants a l'acte, ja que, com van denunciar davant l'Audiència Nacional, "suposa un delicte d'enaltiment del terrorisme i d'humiliació de les víctimes tipificat a la llei".
La presidenta de l'AVT es va ratificar en les declaracions que va fer dissabte, quan va dir que l'acte havia suposat "la major vergonya ocorreguda a Espanya". Pedraza també va apuntar que les víctimes a partir d'ara hauran de prendre "altres iniciatives, ja que la justícia no està del seu costat".

Crítica de Sortu
El portaveu de Sortu, Pernando Barrena, va denunciar ahir que el PP "ha convertit la política penitenciària en la gran batalla, en el seu intent d'imposar un esquema de vencedors i vençuts" per a la resolució del problema de la violència al País Basc. Barrena va fer aquesta reflexió en una roda de premsa convocada per l'esquerra abertzale en la qual també hi havia la dirigent de Sortu, Amaia Izko, la secretària general de LAB, Ainhoa Etxaide, i dos membres del col·lectiu juvenil Ernai.
A l'acte es va llegir un comunicat en el qual els membres de l'esquerra abertzale lloaven la compareixença pública dels expresos d'ETA. Barrena va assegurar que la "lectura política" de la situació feta a Durango va ser "responsable, constructiva i, en definitiva, molt positiva", ja que "van reafirmar el seu compromís amb el nou escenari polític".
Per la seva banda, el portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, ha demanat als presos d'ETA que "no maregin més la perdiu" i facin, immediatament, els passos "promesos" per acceptar la legalitat penitenciària, de manera que es procedeixi a la seva excarceració i resocialització individualitzada. A més, va exigir que reconeguin el dany causat de manera "clara i contundent".

Enllaços recomanats: Premis cinema