temporal de neu i vent als estats units.Un home intenta treure la neu que envolta el seu vehicle per intentar circular a Indianapolis.Imatge de l'aeroport internacional de Midway, a Chicago, on molts vols van haver de ser cancel·lats i altres van haver de sortir amb retard.Els carrers de moltes localitats d'Indiana van romandre deserts.

Després del pas de la tempesta de neu que ha cobert de blanc un terç dels Estats Units i ha afectat més de 100 milions de persones, aquesta setmana el país s'enfrontarà a les temperatures més fredes dels darrers 20 anys, segons el Servei Nacional de Meteorologia.

Des de Wisconsin a Dakota del Nord els nord-americans es van despertar ahir abraçats per un front àrtic amb temperatures que, ajudades pel vent, es van situar prop dels 45 graus sota zero.

El Servei Meteorològic Nacional va pronosticar 36º centígrads sota zero a Fargo (Dakota del Nord), 29 sota zero a Madison (Wisconsin) i al voltant de 26 sota zero a Minneapolis (Minnesota), Indianapolis (Indiana) i Chicago (Illinois).

El que els meteoròlegs han descrit com un "vòrtex polar" que inclou els vents forts en parts del nord de les Planes i el Mig Oest, també ha portat les temperatures més baixes en dècades tan al sud com a Atlanta (Geòrgia) i Nashville (Tennessee).

El Servei Meteorològic Nacional no ha registrat en més de dues dècades temperatures tan baixes en aquestes regions del país, i les autoritats han advertit sobre el perill d'hipotèrmia i lesions per congelació a la pell quan l'efecte tèrmic és de 25 centígrads sota zero.

L'alcalde d'Indianapolis, Greg Ballard, va elevar al màxim les advertències d'emergència en el trànsit i va prohibir conduir vehicles llevat que sigui per una situació greu o per buscar aixopluc.

A altres parts del país les autoritats van instar els viatgers en automòbil a carregar les bateries dels seus telèfons cel·lulars i que portin a bord subministraments per a emergència, com mantes i alguns queviures.

Les gèlides temperatures van interferir amb els viatges a tota la regió i milers de vols van ser cancel·lats o postergats i alguns funcionaris van tancar les escoles per prevenció. Segons les prediccions meteorològiques el pitjor a la costa est arribarà avui a mesura que els vents polars es vagin desplaçant a aquesta zona del país.

Paral·lelament, el temporal que afecta França va portar els serveis meteorològics a situar en alerta taronja tota la costa atlàntica. L'alerta va afectar vuit departaments (Charente-Maritime, Finistère, Gironde, Landes, Loire-Atlantique, le Morbihan, Pyrénées-Atlantiques i Vendée).