El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz va respondre a les xarxes socials a les crítiques del secretari de Justícia, Drets i Llibertats del Partit Popular, Iñaki Oyarzábal, sobre la seva decisió de no prohibir l'acte de Durango amb expresos d'ETA. Pedraz, al seu compte personal a Twitter, va preguntar a Oyarzabal si sap que l'Estat de Dret impedeix al jutge restringir un dret fonamental "sense petició de part" i que, si ho hagués fet, "estaria prevaricant".

El dirigent popular havia dit unes hores abans que el PP discrepa "radicalment" de la decisió del jutge i del fiscal de permetre aquest acte perquè "haurien d'haver fet tot el possible per evitar" que se celebrés. A més, Pedraz li va recordar que les associacions de víctimes no s'han personat com a part en aquest assumpte.

Per part seva, l'associació de víctimes del terrorisme Dignidad y Justicia estudia denunciar els expresos d'ETA que van participar a l'acte de Durango per col·laboració amb banda armada, quelcom que considera més factible que querellar-se per enaltiment del terrorisme.

El president de Dignidad y Justicia, Daniel Portero, es va referir així a la resposta de l'associació a l'esmentat acte, després que l'AVT anunciés que preveu emprendre accions legals contra els assistents perquè segons la seva opinió van incórrer en un delicte d'enaltiment del terrorisme.

Dignidad y Justicia "estudiarà a fons" les accions legals que poden prosperar contra aquests expresss d'ETA, ja que no vol "donar a ETA la satisfacció d'un arxiu de la querella que s'interposi", i en principi considera més factible una denúncia per col·laboració amb banda armada que per enaltiment del terrorisme.

Finalment, Sortu va denunciar la dispersió de la qual han estat objecte els presos navarresos Xabier Sagardoi i Luis Goñi, membres de l'organització juvenil il·legalitzada Segi, els quals es trobaven a la presó de Pamplona i han estat traslladats, el primer a Sòria i el segon a Daroca (Saragossa) .

Sagardoi va ser detingut el passat 29 de setembre, mentre que Goñi, també condemnat a sis anys de presó, va ser arrestat el 14 d'octubre a Pamplona.