El Rei i el ministre de Defensa, Pedro Morenés, van reconèixer l'"enorme esforç" assumit per les Forces Armades i la Guàrdia Civil per garantir la seguretat de l'Estat malgrat les restriccions pressupostàries i van valorar el seu comportament "exemplar" en defensa dels conjunt dels espanyols. Però més que pel seu contingut, el discurs del Rei a la Pasqua Militar va cridar l'atenció per la manera com el va llegir. El Monarca, recolzat en el faristol, es va mostrar vacil·lant i va balbucejar diverses vegades, com si li resultés difícil llegir el text. La Casa del Rei va atribuir els balbucejos del Rei al fet que hi havia "poca llum en el faristol i no veia bé el text".

Sense esmentar la proposta de consulta sobiranista catalana, Morenés va destacar així mateix la fortalesa de la jerarquia militar, que "garanteix, en el silenci del seu comportament exemplar per responsable, i amb la resta de poders públics, el bé comú de tota la nació espanyola, que se sustenta en els principis de la sobirania nacional, la unitat i la solidaritat entre tots els espanyols".

Així, el rei Joan Carles va reaparèixer en públic fora de la Zarzuela després de la seva operació de maluc del passat 21 de novembre, acompanyat de la Reina i els Prínceps d'Astúries, per presidir al Palau Reial la Pascua Militar, una cerimònia que va complir el protocol abreujat que es va estrenar fa un any i durant la qual el Rei va prescindir d'una de les seves crosses per seguir la desfilada militar.

Davant uns 120 convidats reunits al saló del Tron, el Monarca va pronunciar dret davant un faristol la seva tradicional al·locució, en la qual va animar els militars a perseverar en la seva "exemplaritat", a "seguir transmetent confiança i serenitat", a "continuar treballant units per la seguretat i el benestar del conjunt dels espa?nyols" i a ser "els primers a oferir i els últims a rebre".

En una intervenció en la qual va mostrar dificultats per llegir algunes frases, es va declarar "plenament conscient" de l'"enorme esforç" que realitzen els militars, després d'un "dur any", per "mantenir les capacitats" necessàries per garantir la defensa d'Espanya.

Referència a la crisi

En el context d'"un escenari econòmic de gran complexitat", va advertir el Monarca a continuació, resulta "imprescindible continuar avançant" pel camí que permeti "obtenir el màxim rendiment dels recursos i mantenir l'operativitat de les nostres unitats".

Després d'agrair el "patriotisme", la "solidaritat" i la "generositat" demostrada pels membres dels Exèrcits i de l'Institut Armat, el Rei va proclamar: "La nostra societat respondrà sempre a la vostra generositat amb el seu reconeixement i admiració, com reflecteixen les enquestes; i jo, com sempre, sentiré l'orgull de ser el vostre cap".

En la mateixa línia, Morenés va agrair als militars el seu "esperit de servei, disciplina i coratge davant tota circumstància" i va destacar que la majoria de les tasques assumides per les Forces Armades i la Guàrdia Civil es dirigeixen a fer "més eficients encara" les capacitats militars d'Espanya malgrat les "restriccions pressupostàries" imposades per la crisi.