Agents de la Guàrdia Civil van arrestar al País Basc i Navarra vuit persones en l'operació portada a terme contra membres del grup d'enllaç amb el col·lectiu de presos d'ETA (EPPK). Els detinguts són Arantza Zulueta, Jon Enparantza, Egoitz López de la Calle, Aitziber Sagarminaga, José Luis Campos, Aintzane Orkolaga, José Miguel Almandoz i Asier Aranguren.

L'operació de la Guàrdia Civil es va iniciar cap a les quatre de la tarda en un despatx d'advocats de Bilbao, en el qual treballa l'advocada de presos d'ETA Arantza Zulueta. En aquell moment, el grup d'interlocutors amb l'EPPK tenia previst mantenir una reunió. Els agents van arrestar a més una persona que va protestar per l'operació i no els va fer cas. Paral·lelament, es van produir escorcolls a Pamplona i Burlada.

Els arrestats formen part del grup que es va constituir el juliol de 2012 per ser interlocutors amb els presos d'ETA i propiciar contactes amb agents polítics bascos i internacionals per intentar buscar una solució als interns de la banda terrorista.

En tot cas, fonts de la lluita antiterrorista van assegurar que en l'escorcoll del despatx d'advocats de presos d'ETA a Bilbao no es van trobat documents d'interès, ja que als detinguts del grup d'enllaç amb l'EPPK podrien haver tingut temps de desfer-se de proves en haver-se informat de l'operació abans de temps.

Així ho van manifestar fonts de la lluita antiterrorista, que van explicar que, després de diversos mesos d'investigació, els agents esperaven trobar abundant documentació en una operació dirigida pel jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco. Els detinguts haurien pogut encriptar la informació dels seus ordinadors, fet que farà més lenta i dificultosa l'obtenció de les dades.

L'operació estava prevista per a les cinc de la tarda, però poc després de les tres el ministeri d'Interior va remetre un comunicat als mitjans de comunicació informant de la detenció de diverses persones al País Basc i Navarra.

El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va considerar que l'operació suposa "un pas més en la batalla" del Govern per a la "definitiva dissolució" d'ETA.