L'expresident del Govern balear Jaume Matas no entrarà a la presó per complir la condemna ferma de 9 mesos per tràfic d'influències fins que el Govern prengui una decisió sobre la seva sol·licitud d'indult. L'Audiència de Palma va acceptar la petició plantejada per la defensa de Matas després de demanar a l'Executiu central que indulti l'exministre de Medi Ambient.

La secció primera de l'Audiència suspèn l'execució de la condemna d'acord amb la petició de la Fiscalia, que es va mostrar a favor de l'anul·lació després que l'expresident autonòmic sol·licités la mesura de gràcia al Govern argumentant que el seu ingrés a la presó era contrari al propòsit resocialitzador de la pena.

Els magistrats entenen que, atès que el tràfic d'influències pel qual es va condemnar Matas es va produir fa més de set anys "i per no convertir en il·lusori l'eventual atorgament de l'indult, és procedent suspendre l'ingrés a la presó fins que es resolgui la petició d'indult". No obstant això, adverteix que aquest benefici podria ser revocat si l'exministre incompleix la condició de presentar-se mensualment en un jutjat de guàrdia de la localitat on resideixi.

Per al cas que la petició d'indult no hagués estat resposta abans, l'Audiència ordena la revisió de la suspensió de la pena el maig de 2018.

El Tribunal Suprem va rebaixar l'any passat a 9 mesos i un dia de presó per tràfic d'influències la condemna a 6 anys de presó que el 2012 va imposar a l'expresident balear l'Audiència per diferents delictes de corrupció. La condemna ferma castiga el tracte de favor que va oferir Matas des de la presidència del Govern autonòmic a un periodista que li escrivia discursos, Antonio Alemany.