La preocupació dels ciutadans per la corrupció i el frau ha crescut en només un mes 5,8 punts i es consolida com el segon problema per als ciutadans després de l'atur, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del mes de desembre. L'enquesta es va realitzar entre l'1 el 13 de desembre, dies plens d'informacions periodístiques sobre el suposat desviament de fons a UGT-Andalusia i novetats en el cas dels ERO.

L'atur és esmentat com el principal problema pel 77 per cent dels ciutadans davant del 77,7 per cent del mes de novembre, mentre que la corrupció puja del 31,8 al 37,6 per cent, encara que lluny del 44,5 que va obtenir el mes de març del 2013. Per darrere hi ha els problemes de caràcter econòmic, esmentats pel 29,7 dels enquestats -el novembre va ser del 31,1- i la preocupació pels polítics i els partits, amb un 26,2 el desembre, davant del 29,7 del mes anterior.

En el cinquè lloc es manté la sanitat, amb un 10,9 per cent, seguida de l'educació, amb 8,4; els problemes de caràcter social, amb un 8,0, i les retallades, amb el 4,8 per cent. De la mateixa manera que en anteriors baròmetres, la Monarquia és esmentada com un problema per pocs ciutadans, i obté un exigu 0,4 per cent.

Paral·lelament, els espanyols partidaris d'un Estat en el qual es reconegui les comunitats autònomes com a estats independents i els que advoquen per un únic Govern central sense autonomies han descendit en els darrers sis mesos. L'estudi reflecteix que a un 8,5% li agradaria que es reconegués a les comunitats autònomes la possibilitat de convertir-se en estats independents, el mateix percentatge que el mes anterior, però més d'un punt per sota del 9,7% registrat el juliol.