El lehendakari, Iñigo Urkullu, es va declarar partidari de la República i va qüestionar la tasca que ha desenvolupat la Monarquia sota el regnat de Joan Carles I. Urkullu va fet aquestes declaracions a preguntes dels mitjans de comunicació després de signar un acord de col·laboració amb les tres universitats basques en matèria de pau i normalització.

El lehendakari va considerar que la Monarquia "no ha jugat fins ara" el paper que li correspon "en el que pugui ser harmonitzar la realitat institucional des del respecte a les nacionalitats històriques". Urkullu va explicar que la seva opinió de la funció de la Monarquia va més enllà de "situacions físiques i personals" relacionades amb el Monarca, que va dir respectar.

Preguntat per si és o no partidari de la República va respondre que "és clar que sí", perquè considera que "hi ha altres models al món actual que obeeixen més fidelment a la voluntat de la ciutadania". "No crec que la Monarquia sigui en democràcia a Europa occidental el model institucional més representatiu. Hi ha altres models i la vida segueix amb normalitat a Europa", va defensar el lehendakari.

Paral·lelament, diversos presidents autonòmics del PP van rebutjar que s'obri en aquest moment un debat sobre la successió del Rei i van apel·lar a no utilitzar la situació processal de la infanta Cristina per plantejar de manera "oportunista" el debat successori en la Monarquia.

D'aquesta forma es va manifestar, entre d'altres, el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, després de participar a la reunió del Comitè Executiu Nacional del PP. Feijóo es va mostrar sorprès que els socialistes "tinguin moltes idees sobre la Monarquia" quan no governen, fet pel qual es tracta d'un "plantejament oportunista, poc seriós i poc responsable".

En la mateixa línia, el president extremeny, José Antonio Monago, va rebutjar que s'hagi d'obrir ara un debat successori. "Jo estic amb el Rei, estic amb el Príncep, estic amb el paper que estan desenvolupant", va assegurar el president extremeny.