El Consell d'Estat considera que el Ministeri de Sanitat ha de fer una "reavaluació" del sistema de copagament del transport no urgent ja que "l'objectiu d'estalvi es pot veure frustrat" per la inclusió d'un sistema de gestió i cobrament de les aportacions dels usuaris, que obliga a fer una despesa. Aquest és l'anàlisi que fa el Consell d'Estat del Reial Decret que regula aquesta prestació de la cartera suplementària, que va ser tractada en el ple del Consell Interterritorial de Salut el desembre de 2012.

El Consell d'Estat pensa que aquest objectiu d'estalvi es pot veure frustrat "donat l'equilibri o compensació a què es refereix la memòria entre ingressos i despeses, tant pel que fa al sistema de cobrament, com a allò relatiu als criteris de racionalització per a la utilització del transport". Per això, entén que "hauria de portar-se a terme una reavaluació del sistema previst o dotar d'una major eficiència tot el règim de gestió projectat".

En aquest sentit, la secretària de Política Social del PSOE, Trinidad Jiménez, va qualificar d'"autèntic cop" a la ministra de Sanitat, Ana Mato, el dictamen del Consell d'Estat. En paraules de Jiménez, l'anàlisi del Consell és "demolidor" per a la titular de Sanitat i posa de manifest "el caos, la falta de rigor i la improvisació d'Ana Mato", ja que estima que "no val la pena" imposar un copagament perquè el sistema costaria més que no recaptaria segons les xifres del propi ministeri.

Per part seva, la consellera andalusa de Salut, María José Sánchez, va rebutjar "qualsevol copagament en l'àmbit sanitari" per tenir "costos difícils de valorar" i ser un sistema que "pot dissuadir de tractaments". "Les mesures de copagament no les compartim en les prestacions bàsiques, i les sanitàries ho són", va afirmar, a la vegada que va qualificar el copagament d'"injustícia i falta d'equitat" perquè afecta especialment els més humils.

Paral·lelament, el president de Cantàbria, Ignacio Diego (PP), va anunciar que el seu govern farà un estudi sobre l'efecte que suposaria assumir el copagament hospitalari, després de l'anunci de la cap de l'executiu de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, que la seva regió assumirà aquest cost.

Finalment, el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, va assegurarque el nou copagament hospitalari és una decisió del Ministeri de Sanitat que el seu Executiu no pot aplicar si li genera un cost major del que podrien suposar els ingressos.