La prohibició de la manifestació convocada a favor dels presos d'ETA per la iniciativa Tantaz tanta ha portat el PNB i els partits que integren EH Bildu a convocar una nova marxa a Bilbao a favor dels drets humans, la solució al conflicte i la pau. La marxa, que també està convocada pels sindicats nacionalistes ELA i LAB, sortirà a les sis de la tarda de la plaça de La Casilla amb el lema "Drets humans. Acord. Pau".

El president del PNB, Andoni Ortuzar, i el de Sortu, Hasier Arraiz, van comparèixer conjuntament a Bilbao, poc després que el col·lectiu Tantaz tanta anunciés que desconvocava la seva manifestació, després de la prohibició de la seva celebració per part del jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco.

En la seva compareixença, en la qual no van permetre preguntes, van llegir un breu comunicat que establia que "davant de la conculcació de drets humans i davant mesures excepcionals negatives, expressem la voluntat política d'enfortir el nou escenari obert al nostre poble i de prendre les mesures necessàries per consolidar-los". "Cridem a participar en la manifestació i a treballar de manera conjunta en la consecució dels objectius que recull el seu lema", afegia el text.

Aquesta inusual compareixença conjunta dels màxims dirigents del PNB i de l'esquerra abertzale, que ells mateixos van reconèixer com a "excepcional", es va produir després que el jutge Velasco prohibís la marxa de Tantaz tanta en considerar que aquesta plataforma ciutadana és una successió del col·lectiu de suport a presos d'ETA Herrira, les activitats de la qual ell mateix va suspendre durant dos anys.

Aquesta resolució de Velasco va arribar després que al matí el també jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz autoritzés la marxa a favor dels presos en entendre que no hi havia indicis que en ella es pogués cometre un delicte d'enaltiment del terrorisme.

No obstant això, davant la petició de la Fiscalia de prohibir-la cautelarment, tal com li havien sol·licitat tres associacions de víctimes, Ruz va remetre el seu acte al jutge Velasco en ser l'instructor de la causa contra Herrira, i finalment es va prohibir.

Aquesta decisió va provocar nombroses crítiques per part del Govern basc, partits nacionalistes i sindicats en considerar "greu i incomprensible" que s'impedeixi aquesta marxa, amb característiques similars a les celebrades en anys anteriors a favor dels presos.

Només el PP va dir respectar la resolució judicial i UPyD va celebrar la prohibició i la va qualificar de "gran notícia per a la democràcia".

Finalment, la marxa convocada en defensa dels drets dels presos d'ETA i contra la dispersió s'ha convertit en una mostra de suport "al nou escenari obert", segons els seus promotors.

L'AVT va anunciar que avui presentarà una denúncia a l'Audiència Nacional per sol·licitar també la prohibició d'aquesta nova manifestació perquè "intenta soscavar i revocar una decisió judicial", en referència a la prohibició del jutge Velasco. Amb aquesta nova convocatòria conjunta de partits i sindicats s'espera que l'assistència a la manifestació sigui multitudinària.