La infanta Cristina declararà davant del jutge instructor del cas Nóos, José Castro, després d'haver renunciat a recórrer la seva imputació pels presumptes delictes de frau fiscal i blanqueig de capitals, una decisió que segons els seus advocats evitarà dilacions en la seva "incòmoda i injusta" situació. La decisió de no presentar recurs va ser anunciada ahir pel despatx de Miquel Roca, defensor de la infanta Cristina, després de dues intenses jornades viscudes des que la filla menor dels Reis es va desplaçar dijous passat des de Ginebra -on resideix- fins a Barcelona, per reunir-se amb Roca, i posteriorment viatjar a Madrid.

La Casa del Rei va trencar ahir l'hermetisme amb què ha seguit les últimes gestions dels lletrats del despatx Roca Junyent a Barcelona, Madrid i Palma. Així, un portaveu de la institució va assegurar que la Casa Reial valorava "molt positivament" la decisió de la infanta de no recórrer davant l'Audiència de Palma, una breu declaració per constatar el suport a una mesura que per primera vegada portarà una infanta davant un jutge encarregat d'indagar un cas de corrupció. Les explicacions donades pel bufet d'advocats de la infanta van insistir que no té "res a ocultar davant del jutge instructor ni davant el conjunt de la societat espanyola", això sí, després de posar en relleu les conseqüències que comportaria el recurs. "A sa Altesa Reial no se li escapen els efectes col·laterals que tindria la interposició del recurs, que es traduiria en la dilació del procediment, allargant-se així la incòmoda i, al seu entendre, injusta situació que es deriva per a ella del present procediment", van argumentar els lletrats. També van assegurar que la infanta no va participar "en cap activitat ni en cap actuació que pugui ser qualificada contrària a Dret" i van afegeir que "vol aclarir-ho com més aviat millor".

Miquel Roca havia anunciat recurs quan dimarts passat el jutge Castro va imputar la infanta per presumptes delictes fiscal i de blanqueig de capitals, citant-la per al pròxim 8 de març, en entendre que no hi havia fonament per a l'adopció d'aquesta mesura. No obstant això, els lletrats van afirmar que després de l'"estudi i anàlisi jurídica" de l'acte del jutge i la "valoració serena" de les circums?tàncies que envolten la resolució, la infanta "ha decidit renunciar al dret al recurs que, com a ciutadana, li és conferit per la Constitució i compareixerà voluntàriament".

La primera conseqüència que pot derivar-se d'aquesta renúncia és l'avançament de la data de la declaració, fixada per Castro en el seu acte per al pròxim 8 de març; segons fonts judicials, l'instructor està disposat a anticipar-la.

El termini de dos mesos establert pel jutge es justificava perquè l'Audiència de Palma tingués temps de pronunciar-se davant possibles recursos, però si no n'hi hagués hi ha la possibilitat d'avançar la compareixença, si així ho demanés la infanta Cristina, la qual a més té aquest dret. José Castro no tindria inconvenient per fer-ho, dins de les possibilitats d'agenda del jutjat. A més, es faria en cap de setmana amb el propòsit de facilitar la presència dels representants de totes les parts.

Encara queda per aclarir la incògnita sobre el paper del fiscal del cas Nóos, Pedro Horrach, el qual analitza si té sentit recórrer la imputació després que la pròpia afectada hagi renunciat a fer-ho.

El termini per als recursos acaba dimecres que ve a les 15.00 hores, i si abans no hi ha pronunciament exprés de les altres parts, caldria esperar a llavors per saber si hi ha avançament en la declaració judicial de la duquessa de Palma.