Un llegat de llums i ombres a l´Orient Mitjà

12.01.2014 | 08:20

Controvertit militar i audaç polític, Sharon deixa un llegat de llums i ombres, sense el qual no es poden entendre capítols crucials de la Història d'Israel i del conflicte a Orient Mitjà. "Sharon és la mateixa reencarnació d'Israel en una sola persona des de 1948, i el seu llegat i influència abracen des del camp militar, passant per la política i l'economia. En resum, Israel no seria el que és avui sense la seva figura", explica el que va ser un dels seus assessors més propers en la seva etapa de primer ministre, Raaná Gissin. La seva figura, la de díscol general i astut estrateg, estimat i aclamat per uns i odiat per altres, no deixa indiferent ningú.
Campanyes com les del Sinaí en la guerra dels Sis Dies (1967) o el setge a l'Exèrcit egipci durant la del Yom Kipur el 1973 no podrien comprendre's sense el seu lideratge.
En la seva faceta militar és conegut també, entre d'altres episodis, pel seu controvertit paper indirecte en la massacre de palestins dels camps de refugiats de Sabra i Xatila al Líban el 1982.
La colonització de Cisjordània i la franja de Gaza també té la seva firma, impulsant a finals de la dècada de 1970 la proliferació d'assentaments israelians als territoris ocupats.
La Segona Intifada, la d'Al Aksa, li deu en part el nom a una polèmica visita que va efectuar el setembre de 2000 a l'esplanada on s'erigeix el santuari musulmà. Va ser el detonant d'un dels alçaments populars palestins més importants contra l'ocupació israeliana.
Sharon també serà recordat per ser el responsable del confinament a Ramallah de l'històric dirigent palestí Iàsser Arafat, al qual va declarar persona irrellevant i interlocutor no vàlid, cosa que li va valer fama de líder intransigent.
L'actual mur de separació israelià que serpenteja per bona part de Cisjordània va començar a confeccionar-se el 2002, sota el seu mandat, com a resposta a desenes d'atemptats suïcides palestins.

Espanya Internacional

Siena reviu avui la seva cursa medieval

Siena reviu avui la seva cursa medieval

Més de 70.000 persones es reuneixen a la localitat toscana per veure aquest espectacle eqüestre

Corea del Nord decideix esperar «una mica més» per atacar l´illa de Guam

Corea del Nord decideix esperar «una mica més» per atacar l´illa de Guam

El líder nord-coreà insta els EUA a «desactivar la tensió i prevenir un perillós conflicte...

Manifestants fan caure una estàtua en honor als soldats confederats als EUA

Manifestants fan caure una estàtua en honor als soldats confederats als EUA

Un grup de manifestants va fer caure una estàtua en honor als soldats confederats a Durham...

Londres vol mantenir la unió duanera amb la UE temporalment

Londres vol mantenir la unió duanera amb la UE temporalment

El Regne Unit té la intenció d'evitar un «abisme» per a les empreses i individus britànics després...

Onze morts per la caiguda d´un arbre a l´illa de Madeira

Més de 30 persones han resultat més ferides en el transcurs d'una romeria religiosa

Enllaços recomanats: Premis cinema