Desenes de milers de persones, entre 100.000 i 110.000 segons la Policia Municipal, es van manifestar ahir als carrers de Bilbao en resposta a la crida de partits i sindicats de tot l'espectre nacionalista basc en una marxa en la qual es van corejar crits a favor dels presos d'ETA. La manifestació va ser convocada pel PNB, els partits d'EH Bildu -Sortu, EA, Aralar i Alternatiba- i els sindicats ELA i LAB sota el lema "Gizeh eskubideak. Konponbidea. Bakea" (Drets humans. Acord. Pau) després que el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco prohibís una mobilització de la iniciativa Tantaz Tanta (Gota a gota) a favor dels presos d'ETA.

La marxa, en la qual no es van produir incidents, va començar entre aplaudiments a la plaça de La Casilla minuts després de les sis de la tarda, l'hora prevista, una vegada que el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno la va permetre en considerar que no hi havia coincidència entre aquesta i la prohibida divendres. Ja abans d'iniciar-se la manifestació, el carrer Autonomia, per on havia detranscórrer, es trobava plena de persones, que es van incorporar a la marxa al pas d'aquesta.

Malgrat que la manifestació va ser convocada amb caràcter silenciós, bona part dels assistents va corejar crits a favor dels presos i de l'amnistia. L'única pancarta de la multitudinària marxa, que encapçalava l'acte, va ser una que contenia el lema de la convocatòria, portada per militants de base dels partits que van organitzar la marxa. En segona fila van desfilar els dirigents polítics del PNB i de les formacions que integren la coalició EH Bildu, així com els màxims responsables dels sindicats ELA i LAB, també convocants.

Sense membres del govern

A l'acte hi van anar dirigents del PNB com Andoni Ortuzar, Joseba Egibar, Itxaso Atutxa i Koldo Mediavilla, al costat de representants institucionals d'aquest partit com el diputat general de Bizkaia, José Luis Bilbao, acompanyat per diversos membres del govern foral. A la manifestació no hi van assistir membres del Govern Basc, però sí hi va ser la presidenta del Parlament, Bakartxo Tejeria, del PNB.

Gairebé des del començament, grups de persones van corejar crits com "presoak kalera, amnistia osoa" (presos al carrer, amnistia general) o "presoak etxera" (presos a casa). També es van corejar consignes a favor de la llibertat dels detinguts en l'operació desenvolupada per la Guàrdia Civil dimecres passat contra el grup d'enllaç amb els presos d'ETA i es va exhibir alguna foto de reclusos.

A més d'aquests crits, molts participants a la manifestació van portar adhesius amb l'emblema de l'associació de familiars de presos d'ETA Etxerat, els membres dels quals van assistir també a l'acte amb els mocadors blancs identificatius d'aquesta agrupació. También van ser visibles cartells amb el lema de la marxa convocada per "Tantaz tanta" i durant el recorregut es van llançar paparetes a favor de l'amnistia. Dos vehicles de la Policia Municipal van obrir el pas a la marxa, que va concloure al costat de l'Ajuntament de Bilbao cap a les 19.30 hores sense la lectura de cap manifest final.

El PNB i l'esquerra abertzale

En declaracions als mitjans, el portaveu del PNB al parlament Basc, Joseba Egibar, va dir que l'objectiu del seu partit és treballar per "consolidar definitivament un escenari de pau i de convivència" a Euskadi. El president de Sortu, Hasier Arraiz, va dir que la situació que ha portat a la manifestació d'avui a Bilbao "demostra que l'Estat espanyol no vol un escenari de pau, democràcia i llibertat per a Euskal Herria".

Al començament i al final de la marxa, els dirigents de PNB i de l'esquerra abertzale es van saludat afectuosament. Des de l'octubre de 2010, els dos partits no havien anat de la mà en una manifestació. En aquella ocasió també va ser per expressar el rebuig a la prohibició de manifestacions i en defensa dels drets humans.