Milers d'israelians van voler dir adéu ahir a l'exprimer ministre, Ariel Sharon. Les restes mortals d'aquest heroi de guerra pels israelians i criminal de guerra pels palestins van quedar exposades a l'esplanada de la Knesset, el Parlament del país.

"He vingut a expressar com admirava aquest general, un dels millors del món. Sense ell ens hauríem enfonsat a la guerra del Yom Kipur", va dir Yehuda Carmi, de 65 anys , poc després de passar davant del fèretre, un simple calaix de fusta tapat completament amb la bandera blanquiblava israeliana i flanquejat per quatre agents de la Guàrdia Parlamentària vestits amb les seves millors gales.

Dos passos més endavant, amb el pòrtic de la Knesset a l'esquena, dos rabins castrenses que s'intercanviaven de tant en tant recitaven les tradicionals oracions funeràries jueves, entre elles, versicles del Llibre de Salms.

Les restes de Sharon, mort dissabte als 85 anys en un hospital de Tel Aviv, van arribar a Jerusalem a primera hora del matí en un vehicle militar, un antic jeep per al trasllat de forces d'infanteria que des de fa dècades ha quedat relegat a aquest tipus de funcions protocolàries.

A espatlles de sis alts oficials militars el fèretre va ser traslladat des del vehicle fins a una base de color negre, amb tres banderes onejant a mig pal. Poc abans del migdia , les principals autoritats israelianes, entre elles el president Shimon Peres, van dipositar al costat del fèretre seves corones d'homenatge.

"A aquest home només li podem mostrar els respecte i rendir-li honor, és el principal heroi des de temps bíblics", va afirmar Carmi.

Per a Eleazar Stern, diputat del partit centrista HaTnuá, que dirigeix l'exministra d'Exteriors Tzipi Livni, Sharon "es caracteritzava, sobretot, perquè sempre va pensar en el bé d'Israel i perquè era imprevisible, ningú podia predir què faria".

Exgeneral de l'Exèrcit reconvertit en polític, com Sharon, Stern creu que aquest va saber trobar un balanç perfecte entre la realitat política i la ideologia.

Avui està previst el funeral de Sharon amb la presència de diverses personalitats locals i una desena de dirigents de països ?estran?gers, entre ells el vicepresident nord-americà, Joe Biden; l'exprimer ministre britànic, Tony Blair; el primer ministre txec, Jiri Rusnok; el president de la Duma russa, Serguei Naryshkin, i el ministre alemany d'Exteriors , Frank - Walter Steinmeier. En representació de l'Estat espanyol hi acudirà el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.