La marxa a Bilbao, convocada pel PNB i EH Bildu, va congregar més de 100.000 persones i són molts els que encara no poden creure el que es va viure. El PP i el PSE van reclamar ahir al lehendakari, Iñigo Urkullu, que aclareixi si està disposat a respondre a la demanda d'unitat nacionalista que va llançar l'esquerra abertzale.

El president del PP de Biscaia, Antón Damborenea, va afirmar que el PNB "va a la deriva antidemocràtica total" després d'haver participat a la marxa. Damborenea va qualificar de "lamentable i patètica" l'actitud del PNB, que segons la seva opinió va donar "cobertura a una manifestació declarada il·legal pels jutges" per donar suport als "adlàters d'ETA".

El president popular basc també va assenyalar que "no és admissible" que el PNB "intenti deslegitimar l'Estat de dret per legitimar als que estan condemnats per assassinats". A més, va considerar que el PNB sembla defensar que "als assassins se'ls apliqui una llei diferent si són nacionalistes", però va remarcar que "no pot haver-hi un procés de pau si no hi ha justícia, que és igual per a tots".

Per la seva banda, la portaveu del PSE-EE , Idoia Mendia , va afirmar que el PNB va ser el "palmero" de Sortu a la manifestació. Mendia va ressaltar que la marxa "no va ser ni per la pau, ni pels drets humans, ni per als acords", sinó que es va tractar de "la mateixa manifestació" que es porta a terme tots els mesos de gener "per reclamar amnistia i donar suport als presos d'ETA". La "diferència" va ser que dissabte "hi havia el PNB en aquesta manifestació".

Les reaccions també van arribar des de les associacions de víctimes. Així, "Dignitat i Justícia" estudia presentar una querella contra el jutge de l'Audiència Nacional, Ismael Moreno, per un presumpte delicte de prevaricació després de permetre la manifestació. A partir d'avui l'associació estudiarà a fons si el PNB i Sortu han desobeït l'acte judicial del titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, prohibint la manifestació a favor dels presos d'ETA de la plataforma Tantaz Tanta.

Altrament, l'Associació de Víctimes del Terrorisme i la Plataforma de Suport a les Víctimes del Terrorisme (Apavt) demanaran els informes policials en què el jutge Moreno es va basar per permetre la marxa.

Crida a la unitat de Sortu

Els dirigents de Sortu, Pernando Barrena i Amaia Izko, van desitjar ahir que la manifestació de Bilbao "no sigui flor d'un dia", sinó "el començament del treball en comú que necessita el poble basc". Barrena i Izko van qualificar de "gegantina" i de "mobilització sense precedents" la marxa que va recórrer els principals carrers de la capital biscaïna.

Barrena va voler deixar clar que el "repte" que cal abordar ara "no és un repte de partits sinó de país", i que "els actors polítics" han de "saber estar a l'altura de les circums?tàncies i treballar en comú en benefici d'un interès públic compartit", que és "la pau".