El pacte aconseguit per les potències del Grup 5+1 i l'Iran sobre el polèmic programa nuclear d'aquest país, aconseguit el passat mes de novembre, s'aplicarà a partir del 20 de gener una vegada hagin estat solucionades les últimes barreres, segons va informar ahir la cap de la diplomàcia de la Unió Europea, Catherine Ashton.

"El G5+1 i l'Iran han arribat ara a una entesa comuna sobre les modalitats d'implementació d'una primera etapa de sis mesos de les mesures inicials que figuren en el pla d'acció conjunt de Ginebra del 24 de novembre del 2013", va indicar en un comunicat Ashton, negociadora en nom del grup format pels Estats Units, França, el Regne Unit, la Xina i Rússia, a més d'Alemanya.

Aprovació global

Els negociadors de l'Iran i de les potències del G5+1 van consensuar divendres passat els assumptes pendents sobre la manera d'aplicar el pacte nuclear del novembre, tot i que no es va donar a conèixer el document oficial sobre tot el que es va acordar, perquè encara havia d'obtenir el vistiplau de els respectius governs. En aquest senit, l'alta representant comunitària va confirmar ahir que el pacte "ha estat aprovat per totes les capitals".

Ashton va manifestar també que els acords "tècnics" sobre les mesures concretes que ha de dur a terme cada part van ser treballats al llarg de tres rondes d'intenses reunions d'experts tant del G5+1 com de l'Iran, en què també va estar-hi implicat parcialment l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA).

"Gràcies a aquest acord sobre les modalitats d'implementació, s'han establert les bases per a una implementació coherent, robusta i ràpida del pla d'acció conjunt al llarg del període de sis mesos", va explicar Ashton.

La política britànica va subratllar a més, que el G5+1 i l'Iran començaran l'aplicació d'aquesta primera etapa el proper 20 de gener, i va afegir: "Demanarem a l'OIEA que dugui a terme les activitats de vigilància i verificació" relacionades amb el programa nuclear iranià.

L'històric pacte signat al novembre passat obliga a la República Islàmica a suspendre parcialment el seu programa nuclear a canvi de l'aixecament d'algunes sancions i el compromís del G5+1 de no imposar noves mesures restrictives durant un termini de sis mesos.

A partir del pròxim dia 20 de gener les parts comptaran amb mig any per aconseguir acordar un text definitiu que posi fi a una dècada de crisi nuclear entre l'Iran i la resta del món.

Diverses potències acusen Teheran de tractar de desenvolupar armes atòmiques, cosa que ha portat a imposar greus sancions internacionals a la República Islàmica, que rebutja aquesta acusació i reclama el seu dret a desenvolupar un programa nuclear amb fins pacífics.